• BiroAndras
    "Eddig ugye a kísérleti berendezés pár másodpercig működött"

Mert felépítéséből adódóan nem alkalmas a folyamatos üzemre. Az ITER már képes lesz rá.

"30 éve azt gondoltuk, hogy még 30 évre elegendő olaj van, és mit ad isten ma még vagy 30 évre elegendő olaj van;)"

Mert ma már olyan olajmezőket is gazdaságos kitermelni, amiket korábban nem. Ez viszont együtt jár az árak emelkedésével.

"Természetesen az olaj nem kifogyhatatlan, de ha emelkedik az ára, az olyan szempontból jó lesz, hogy az eddig nehezen hozzáférhető készleteket is meg fogja érni kitermelni, ha emellett az autók is kevesebbet fogyasztanak, akkor megjósolhatatlan, hogy meddig lesz elég az olaj valójában."

Tehát szeretnél továbbra is egy nagyon környezetszennyező, viszont baromi drága üzemanyagot használni?

"Jelenleg nincsen energia hiány sehol, a jelenlegi technológiákkal az energia még évszázadokig biztosítható."

Az USA-ban tudtommal épp van energiahiány ha kicsit megugrik a fogyasztás (pl. a meleg miatt sokkal több légkondi megy), akkor rendszeres áramszünetek vannak. Pár éve volt cikk arról is, hogy a szerverfarmok is komolyan terhelik az elektromos hálózatot.

"Ha Kínának energiára lesz szüksége akkor épít néhány hagyományos erőművet."

Remek lesz, még többen fognak füstölni.

"Bőségesen elég zéró emissziós fosszilis energetikai technológiát fejleszteni és elterjeszteni."

Rövid távon elég. Hosszú távon nem. A fúziós erőmű pedig igencsak hosszú távú fejlesztés.

"Sajnos a társadalom forrásai viszont korlátozottak és sajnos a rendelkezésre álló idő is az. Ha ezeket most egy olyan drága technológiára költjük, amiből jobb esetben talán 50-100 év múlva lesz környezetbarát megoldás, akkor el fogunk késni."

Mint már sokszor irtuk, a fúziós kutatásokra fordított erőforrások elhanyagolhatóak. És az 50-100 év múlva felmerülő problémákra is megoldást jelent a fúziós energia. Senki se tekinti rövid távú megoldásnak, ezt értsd már meg végre.

"Amúgy én is örülnék, ha lenne végre valami a fúzióból (űrhajózáshoz biztos jól jönne), de ez kb annyira kell most nekünk, mint sátras lagziba a vonósnégyes."

Ha most kész lenne, most is nagyon jól jönne. Viszont ha nem fejlesztjük most, akkor soha nem lesz kész. Próbálj már egy kicsit hosszabb távon gondolkodni.

"Te sem tudod én sem tudom, mennyi sugárzó hulladék fog keletkezni, én csak azt mondom, lehet hogy nem kevés."

Lehet, hogy sok, de inkább sokkal kevesebb. A találgatásnak nincs sok értelme.

"Ráadásul a felaktiválódott fémötvözetek azért jó pár ezer évig megtartják a sugárzó képességüket!"

Az is elhangzott már, hogy néhány évtizedig. A lentebb idézett cikkben is benne van.

"Mi lesz ha a SW szerű űrtechnológia mindíg is csak álom marad! Akkor a hulladék szépen itt marad a Földön."

Nem követed az eseményeket? SpaceShip One