• janos666 #898
    FIgyelj. A film és a játék FPS-e teljesen összemérhetetlen. Tudod miért? 2 fő ok.
    - A filmkockákat egyenletesen veszed fel. 1 mp alatt 25-ször nyílik ki a zárrés, pontosan minden 1/25-öd másodpercben rögzül egy kocka, egyenletesen.
    Játék közben meg ahogy épp sikerül ide-oda torlódni az adatnak CPU, RAM, VGA-RAM, GPU, alaplapi chipset, mittomén mikor hol hogy milyen összevissza akadozva jut el a monitorra. Ezeket az apró torlódásokat, akadásokat többnyire nem vesezd észre, mert a szemed nem képes felfogni, hisz ezek a másodperc tört részei amíg ezzel kinlódik a gép. De ha 25 képkocka kellett a folyamatos filmhez, akkor egy ilyen egyenetlen folyamatnál már lagalább 30, de mivel az egeret is statikusan rángatod, inkább 35 képkocka kell.
    He eddig elfogadod hogy tegyük 35-re a minFPS-t (a minimumot ami mindíg kell a tényleg folyamatos képhez) akkor jön a következő:
    -Állítsd meg egy adott képkockánál a filmet, végj ki egy kockát és nézd meg hogy sokkal maszatosabbnak látod mint mikor ketyegett a film. Miért?
    Mikor exponál a kamera (legyen az digitális vagy kémiai filmszalagos) akkor a minden 1/25-öd másodpercben nyíló zár nem csak egy tökéletes pillanatra nyílik, ami épp elég hogy bátki számára meghatározhatatlan tökéletes képet rögzítsen. Nem, már számodra is látható hogy a vonalak mellett nagyon halványan ott a vonal árnyképe, amin azt látod hogy hol lesz majd a vonal a következő látható pillanatban.
    És itt ahogy ketyeg a tökéletesen egyneletes, minden 1/25-öd msodperce 1 képet dobó film ez már felé legalább 40FPS-el, hisz minden képkocka hordoz egy átmeneti képkockát ami a valóságban sosem jelenik meg. Persze ez is statikus, nem mindíg tökéletes átmenetet képez az árnykép, azért nem 50, csak 40.

    Akkor számoljunk: 25-ről 35-öt adtunk arra hogy foyamatos legyen a gépen renderelt kép ami épp csak összetorlódik, nem rögzített 125 exponálású, aztán 25 helyett 40-et arra hogy átmeneti képkockás. Akkor ez így 25*(35/25)*(40/25)=1,4*1,6*25=56
    Én azért adtam ilyen saccokat hogy szép törteket adjon a számolás, így 56FPS-t kaptunk, amit leszögezek minFPS-ben értendő gépeknél, és ha itt esik, felszökik akkor bukik minden és az említett torlódás is lehet akár 25 helyett 40FPS igényű, ami már jócskán 60 fölé kérődzik. Ezért kell átlag 100FPS, hogy mindíg 60 fölött lény és sose kelljen túltorlódni, mittomén.
    Most az egész délelőttöm nem álozom rád hogy ezt bizonyítsam és szakszavakkal felytsem ki, de értem?