"2. tásulás/labor/cég ezen kár lovagolni. attól, h pár ember istene ott dologzik még huszadrangu marad. habár talán újabban növekszik a jelentősége."
Nem érted. Miért huszadrangú? Azért mert nem termel 5000 milliárd dollár profitot? Technológiailag elsőrangú.
"4. a redhat gpl értelmezése elég undurító, tekintve, h ígyen van, de ha nem fizetsz nem adom. a fedoralból még meglátjuk mi lesz így hogy gyakorlatilag 1 alapítványba kűldve megszabadúlt tőle. a szolgáltatásért fizetős témában meg maximálisan a bitkeeperes sráccal értek egyett."
Adja, support nélkül. Milyen bitkeeperes srác? Larry McVoy? Ő rúgott fel minden létező írott és íratlan szabályt, szerződést, úgyhogy örülhet, hogy nem lett beperelve...szerinted mennyi PR-t kapott a linuxos közösségtől? Többet mint amennyit az egész cége ér.
"5. na, ezt nem tudtam, úgy voltam vele, h ez a paypal egy elfogadott dolog. a lényegen nem változtat, csak megcáfolja 1 példámat."
Milyen lényegen? Az, hogy Linusnak mégis van állása, és mégis fizetik azért mert Linuxot ír és szervez, az miért is nem változtat a lényegen? Te leírtad, én megcáfoltam és kijavítottam, hogy pont az ellenkezője igaz. Lehet, hog y tévedésben vagy. A paypal az egy online be/kifizetési szolgáltatás, annyi köze van az open source közösséghe z kb mint at OTP banknak...
"6. ez a linux kernel becsűlt (eszmei) értékét jelzi és nem azt, h mennyi pénz forgat."
Ez azt jelzi, hogy mennyibe kerülne megírni annak aki mondjuk akarná, ezzel együtt jelzi a befektetett munka értékét is, meg mondjuk azt, hogy mekkora erőt képvisel. A pénzforgalom egyébként biztos, hogy legalább a többszöröse annak a 650 milliónak, tekintve hogy már 2-3 éve milliárd dollárokról beszéltek ezen a piacon.
"a m$ a világ egyik (ha nem a) legsikeresebb vállalata, az általa alkalmazott üzleti politikát/felfogát nem mernék lehurrogni."
Az IBM kb egy 10x akkora cég....most akkor mi van? :)
"a lényeg, h ez az egész opensourc meg gnu dolog nem fekszik nekem és eddig még senki nem tudott olyat mondani ami ezen változtatna."
Nyilván ez a személyes preferenciád, senki nem kényszerít más kedvelésére. Én szvsz azért használok nyílt forráskódú rendszereket mert a legjobb eszköznek érzem őket a feladatra, kényelmesek nekem és biztonságosabbnak érzem őket. Ez persze a saját véleményem csak. Másnak lehet az tetszik, hogy ingyenesek.