• FTeR
    jó, akkor a #83-ra bekezdésenként:

1. valszeg túlságosan más szemszögből közelítjük meg.

2. tásulás/labor/cég ezen kár lovagolni. attól, h pár ember istene ott dologzik még huszadrangu marad. habár talán újabban növekszik a jelentősége.

3. az IBM magért a linux kifejlesztéséért nem fizetett, az hogy beszáll a fejlesztésbe és máshonnan átcsoportosított pénzből támogatja (plusz a disztribek számát 1 újabb taggal bővíti) az dícséretes, lehet neki örülni, bárcsak előbb gondolt volna rá.

4. a redhat gpl értelmezése elég undurító, tekintve, h ígyen van, de ha nem fizetsz nem adom. a fedoralból még meglátjuk mi lesz így hogy gyakorlatilag 1 alapítványba kűldve megszabadúlt tőle. a szolgáltatásért fizetős témában meg maximálisan a bitkeeperes sráccal értek egyett.

5. na, ezt nem tudtam, úgy voltam vele, h ez a paypal egy elfogadott dolog. a lényegen nem változtat, csak megcáfolja 1 példámat.

6. ez a linux kernel becsűlt (eszmei) értékét jelzi és nem azt, h mennyi pénz forgat.

7. egyenlőre úgy érzem, h csak linussal kapcs tévedtem.

8. ugyan a múlt rendszer szülötte vagyok, de a kapitalizmusban nevelkedtem. számomra erőltetettnek tűnik, h fizetnek (adakoznak) azért hogy olyat csinálja amiért később nem kérnek pénzt és utána ezzel indokolják a nyereséget.

9. a win felé való nyitotság, meg hogy én hogyan vélekedek a linuxról(és körítéséről) nem tudom hogy függ össze.

10. nem nemértem, csak veled (és az elvekkel) nem értek egyet.

a lényeg, h ez az egész opensourc meg gnu dolog nem fekszik nekem és eddig még senki nem tudott olyat mondani ami ezen változtatna. én nyitott vagyok, ezért megyek bele ilyen vitákba. csak én nem tartom ezt az egészet az új megváltó rendszernek és ebből nem vonom le azt a következtetést, h minden más elavúlt és ameddig nem vált, addig az is marad és következésképpen belátható időn belűl a saját vesztébe rohan.
    a m$ a világ egyik (ha nem a) legsikeresebb vállalata, az általa alkalmazott üzleti politikát/felfogát nem mernék lehurrogni.