• FTeR
    az általad aposztofált könyvet ugyan nem olvastam, de a témában nemcsak az létezik.

"Az unix filozófia szerint minden utility egy dolgot tesz, [..]"
    lehet, h unix filoz ilyen, de ez nem jelenti azt, h feltétlenűl ez a tökéletes és semmi más nem jó. erről beszéltem lentebb.
    "de azt az egy dolgot hibátlanul, gyorsan és biztonságosan (ez főleg alap programokra igaz)."
    na, ez az ami nem igaz, legalábbis nem ennyire kizárólagosan.

Értem a fix stringes dolgot. De pl win az ilyeneket a regisztriben tárolja, éppen emiatt meg lehet változtatni, ezért lehet több nyelvű verziót kiadni és pl megváltoztatni az alapértelmezett Document and Setting mappa helyét és nevét.
    Másrészt, az, h egy 3rd party program hogyan működik, az igazán nem az os baja. és ezen a opensource se segít.

én nem vagyok demagóg, és dell sem a opensourcból él hanem hw eladásból. Megpróbálja lecsökkenteni a kiadásokat, így növelve a bevételt. És egy ilyen adomány, szted hol van ahhoz képest, amennyi nyeresége származhat belőle? Plusz adományokra nem lehet üzletpolitikát fektetni. redhat sem a dell adományából él.

"Tudtad, hogy a programozók 85%-a akár nyílt forráskódú szoftvert is fejleszthetne? "
    birom az ilyen statisztikákat. :)

"Mozilla alapítvány éppenséggel tele van lóvéval."
    hát ez így konkrétan nem igaz. adományokból reklámozták magukat, ezért előtérbe kerűltek, de ettől még nincsenek tele pénzel.

"Azért mert nem adsz egy terméket pénzért, attól még meg lehet élni belőle"
    :) ez aranyos. és az adományt minek neveznéd?
    meg az ilyen szövegektől kapok hányinget, h ha szeretnéd, h továbbra is ingyenes maradjon az sw, akkor ide meg ide küldj pénzt. Meg engedd, h reklámokat jelenítsek meg...

"Ez ilyen szempontból hasonlít arra, amikor a mobilcégek majdnem ingyen adják a mobiltelefont, abban a reményben, hogy majd használni fogod és supportot adnak neked (tudsz telefonálni)..."
    csakhogy a mobilszolgáltató teljesen kifizeti a mobilgyártót, az h innentől kezdve ő mennyiért adja továbbb és ebből hogyan profitál már nem számít. a gyártó megkapta pénzét, ellentétben ügye az opensourceos free világgal.