Dehogy hiszem, hogy az open source tökéletes. Nem. De fejlődik, és per pill sokkal jobb mint a zárt forráskódú oprendszerek bármelyike. Én elvekről beszéltem, amit minden normális rendszerben be kellene tartani, ahol a rendszer a lényeg és nem a marketing. Tudod, ott a könyv, Andrew S. Tanenbaum-Albert S. Woodhull: Operációs rendszerek (ISBN 963 545 189 X), olvasd el, tanuld meg és akkor vitatkozunk mikrokernelről, monolitikus kernelről, unix fejlődési/evolúciós fáról, kódolási és felépítési struktúrákról. Addig viszont kénytelen leszel elhinni amit mondok :).
Egyébként félreértetted amit mondtam. Nem azt mondtam, hogy ne legyen feature, hanem azt, hogy ne legyen túlzott komplexitás. Ez két különböző dolog. Lehet featureöket tervezetten és modulárisan is megvalósítani, nem pedig úgy ahogy az MS mindent behajigál egy programba. Az unix filozófia szerint minden utility egy dolgot tesz, de azt az egy dolgot hibátlanul, gyorsan és biztonságosan (ez főleg alap programokra igaz).
Mindenképpen meg kell különböztetni a rövid távú könnyebséget a hosszú távú optimális fejlesztéstől és működéstől. Ha pl az, hogy egy fix stringet használ egy windowsos program, arra hogy elmentsen egy valamit, az persze kényelmesebb, remek is amíg működik, de amikor a magyar nyelvű windowsodra telepíted jobb esetben csak létrehoz egy "Documents" könyvtárat, rosszabb esetben ledöglik. Érted, hogy mire akarok kilyukadni? Ha valami kényelmes az attól még nem biztos, hogy helyes, vagy jó hosszú távon.
Egyébként azzal a demagógiával nem jutsz messzire, hogy nincs pénz az OS-ben. Nem véletlenül tesznek hatalmas befektetéseket az OS-be újabban emberek. Pl Michael Dell (igen, az a Dell!) a saját magánvagyonából 100 millió dollárt fektetett RedHatba. Igazából az Open Source eddig minden évben kétszámjegyű növekedést mutatott, az IT ipar egyik legdinamikusabban fejlődő részlege, tehát igen is van benne pénz.
Tudtad, hogy a programozók 85%-a akár nyílt forráskódú szoftvert is fejleszthetne? Ugyanis kb ennyi azon programozók száma akik nem eladásra fejlesztenek, és fizetett szakmájuk szerinti állásban vannak alkalmazva. A legtöbben belső céges rendszereket (nagy részét simán lehet GPL alá rakni), céges szolgáltatásokat, stb programoznak...
Pénzhiányban szenved mindegyik disztrib? Talán nincs annyi pénzük mint egy cégnek, de kiadásuk sincs közel sem annyi. Mozilla alapítvány éppenséggel tele van lóvéval.
Azért mert nem adsz egy terméket pénzért, attól még meg lehet élni belőle :) Ez ilyen szempontból hasonlít arra, amikor a mobilcégek majdnem ingyen adják a mobiltelefont, abban a reményben, hogy majd használni fogod és supportot adnak neked (tudsz telefonálni)...