• whitehawk
    "attól nem lesz versen, h megtiltom a másiknak hogy gyorsabban fusson, attól lesz verseny, h én is rástartolok."

Valóban, viszont, ha nem csak egy csapat foglalja el mind a nyolc rajt helyet akkor talán más is győzhet :D

"linuxon is fent van a vi editor, pedig épeszű ember nem használja és telepítésnél sem lehet választani..."

Hát ez érdekes, mert pl nálam nincs fent a vi és nem is volt sose :D

"linux nem látja alapból az ntfs-t csak lehet rá progit rakni, csak ügye linuxnál ezek telepűlnek."

Hát ez így nem igaz. A linux (értve itt a kernelt) tartalmaz NTFS meghajtót, bár ez nem tud teljes értékűen írni, csak bizonyos megkötésekkel. Olvasni azonban tökéletesen. A Captive nevű driver képes a dologra, amely valóban lassú, mert egy user-space megvalósítás.

"Általában mindig az újonnan telepített boot config lép életbe, mivel az kerűl fel újonnan. másrészt winben be lehet állítani, h linuxon bootoljon 1őre..."

Ezt nem teljesen értem, de ahogy én tapasztaltam: a windows minden esetben felülírja a boot recordot, ellenben a linux vagy nem nyúl hozzá, vagy pedig feltesz egy olyan bootloadert ami képes a wint is betölteni, ellenben a win bootloadere egy linuxot vagy más oprendszert nem képes.

"a kompatibilitásrtó meg annyit, h itt elvek ütköznek. linuxon rendszer szintű kompatibilitást erőltetnék, még M$ komunikáció szintűt. "

Hát itt megjegyezném, hogy pl linux alatt megnézni egy windows terminálszervert, vagy böngészni egy windows hálózati megosztást nem azért lehet mert a microsoft kiadta a specifikációkat (és valóban azt tette amit mond) hanem egy-két elszánt programozó a hálózati kommunikációból fejtette vissza. Szóval az MS féle kompatibilitásról ne essen szó. Felhozhatnám még az elcseszett HTMLjüket, JAVAjukat, Javascriptjüket, vagy a már említett dokumentum formákat. rtf, xls, doc, ppt stb. (az stb nem formátum akar lenni :D)

"Nem kell fél óra netezés után kernelt fordítani, mert vettem 1 pan driveot."

Nem úgy mint a windowsban, linux alatt egyetlen driver kell a pen driveok működéséhez. És nem kell kernelt forgatni, csak betölteni egy modult :D

"másrészt linux tanár biztos drága"

semmivel se drágább mint egy számtektanár, hiszen ugyanaz. A különbség az, hogy aki csak a windowsban tud kattintgatni az vajmi keveset ér. És most itt megemlítem a windows oktatás csúcsának számító ECDLt újra, amely tanára egy "informatikai szakértő" az egér csatlakozókat csak kis kerek és nagy szögletes néven ismerte. (magyarul ps/2 és soros. az usbről meg nem is hallott)

"Csak "valamiért" linux nem jött be nekik. Talán a felhasználóbarátság a kulcs szó."

itt nem felhasználóbarátságról van szó, ha bármilyen vindózos beidegződésű elé raknál egy MacOS-t mondjuk akkor is szédülne, mert képtelen az elvont gondolkodásra és ha nincs ráírva a gombra hogy start menü meg kis zászló, hanem mondjuk alma van akkor már sír. De cáfolj meg ha nem így van.

"egyébként, ha teszem azt, msn mess-be egy olyan protokolt raknak, ami linux alatt már régóta van, akkor azon vérezne most a szád, h a szemét lemásolta."

ilyenkor azon szokott a bosszankodás menni, hogy az MS nem azt mondja, hogy átvettük mert jó hanem, hogy ők szarták a világba és milyen faszagyerekek. Az ilyet senki se szereti. És ahogy az angol mondja: "credit where credit is due" (elismerés/köszönet annak akinek az jár)

Ha még találok ilyen "pontatlanságot" (legyünk finomak, nevezzük így) akkor majd megírom. :D