Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
Hoppá, benéztem. Több hozzászólásból ollóztam, és ööö szal valahogy betudtam ezt is a barátaink "peersze persze hivatalos magyarázat" kirohanásába... Bocs. (Továbbiak sem neked szólnak, hanem a rögeszmés srácoknak. :P)
Valóban megolvadtak "a vasak". :) Akár "hivatalos", akár nem, "megolvad". A beton is egyébként, meg úgy általában, minden építőanyag elveszti a szilárdságát hő hatására. Elég drasztikusan.
Így, nagyjából, bár ez nem építőanyag, hanem nyers acél, csak hirtelen ezt találtam.
Épületnél arra szokás tervezni, hogy addig bírja a szerkezet, a tűzhatároló fal, hogy az emberek ki tudjanak jutni biztonságosan. Persze a tűzhatároló fal, meg a szerkezet hőállósága "normál" tűzre van belőve, a helyiségben tárolt anyagok függvényében. Nyilván nem kerozinra.
Ez egy jó magas épület volt, minden szint ki lehetett hajtva (persze biztonsággal) a teherbírása maximumára.
Aztán amikor egy szint "kiég", az oszlopoknak lecsökken a szilárdságuk, és mint a Tetrisben, az egész felső rész zuhan egy emeletet. És az a helyzet, hogy a statikus terheléshez képest a dinamikus akár többszörösét is jelentheti. Tehát az egy dolog, hogy addig az alsó rész elbírta a felső súlyát, de azzal, hogy az lezuhant, túlterhelte az alatta lévő szintet. Az meg az alatta lévőt... Progresszív tönkremenetel. Szar ügy. Nem erre tervezték...
Ezzel szemben a pentagon meg egy nagy büdös betonkupac, nagyjából egy atombomba is csak leégetné róla a felesleget(na jó, sarkítottam picit), az is szép teljesítmény, hogy egy szegmensét tönkre tudták tenni. Emellett látszik a szárny becsapódásának nyoma (ahogy az épület ledarálta a gép törzséről).
Az meg pont úgy lett tervezve/építve, hogy elviselje az ilyesmit. Na nem teljesen, de hogy azért dolgozni kelljen rajta, ha valaki tönkre akarja tenni. Körülbelül 3x annyi anyag volt benne, mint egy hasonló méretű épületben. Jól is bírta.
Számomra teljesen elképesztő, hogy valakit az meglep, hogy egy nagy magasat nehezebb tönkretenni, mint egy kis tömzsit. Pláne, hogy az egyik civil és "villantós nagyonmagas", a másik meg katonai és főhadiszállás.
És akkor ez csak konkrétan, ami a szakmámba vág... És nem hiszik el, belelátják a robbantást. Ezek után hogyan vegyem komolyan a többi érvet?