• dez
    #169
    Huh, nem akartam ehhez a témához hozzászólni, de nem bírom szó nélkül hagyni. Úgy gondolom, hogy az összes faktor közül kiragadsz néhányat, és csak abból vonod le a következtetéseket. (Kb. mint a másik topikban.) Én nem is próbálom előhozni az összes többi faktort, mert egy olyan összetett dolog, hogy egy regényt kellene írni, és még az is kevés lenne. Meg már Nexus is írt 1-2 dolgot. De azért:

    "Egyre kisebb a motiváció a fejlődésre"

    Milyen fejlődésre? Technikai? Talán azért, mert az eddigi technikai fejlődés önmagában nem hozta el a kánaánt... Sőt, több a káros, bénító stressz, mint valaha. Nem kis részben emiatt hullanak az emberek a civilizációs és egyéb újkeletű betegségektől. Mostmár ideje lenne pl. társadalmilag, és mentálisan is fejlődni, stb. És ne félj, lassan, de biztosan jön majd a motiváció erre is, arra is! (Környezeti problémák, részben ezzel összefüggő társadalmi problémák, stb.) Csak győzzük majd fejlődéssel...

    "a genetikai állományunk a béka segge alatt."

    Aha, csak nem kéne mindent szó szerint elhinni, amit a genetikusok mondanak, ők "természetesen" a saját fontosságukat akarják kiemelni, jobban is a kelleténél. (Bizonyos csoportokkal egyetemben.)

    "Az erőforrásokat az ipari társadalmak olyan sebességgel aknázzák ki, hogy két három generációra előre tekintve sem tudjuk megmondani mi lesz a helyzet"

    Na, és nincs motiváció a fejlődésre? Nagyon is van... (Fejlődés nem feltétlenül egyenlő egyre nagyobb fogyasztás.)

    "Az említett fogalmak (háború, nacionalizmus, rasszizmus) bár az egyéneknek szörnyűek, összességében nagyon felgyorsítják a fejlődést"

    Aha, de milyen fejlődést? Ez torz, egyoldalú fejlődést...

    Ugyanakkor erősen rombolnak olyan pozitív társadalmi folyamatokat, amik csak hosszú, túlzott traumáktól mentes időszak alatt történnek meg.

    "segíthetnek a genetikai selejt kigyomlálásában."

    Na, már megint ez a "genetikai selejt kigyomlálása"... Kérlekszépen, a genetikai problémák jelentőségükben jóval kisebb, mint egyes csoportok (anyagi, presztizs, vagy épp [vágyott] hatalmi érdekből) beállítják.

    Mellesleg a "genetikai selejt" (mint beteg gének, nem egyes személyek) magától is kigyomlálódik, csak lassabban, és természetesebben, nem egy csoport önkényes döntései révén.

    Ja, még egy dolog: adott esetben a "genetikai selejt" (egy személy, akinek van valamilyen genetikai gyengesége) a társadalom és/vagy a környezete számára jóval hasznosabb tud lenni (pl. intelligensebb, stb.), mint a "genetikailag tiszta" (ha létezik ilyen egyátalán).

    "A csupa "boldog ember" társadalma egy hulla."

    Na az attól függ, mitől boldogok. Ha csak pl. egy drogtól, akkor valószínűleg igen. De az igazi boldogság nem ingyen adatik, hanem ha megdolgozik érte az ember, és ezzel összefüggésben, ha jól mennek a dolgok, stb. Ekkor nem hulla az a társadalom, éppen ellenkezőleg.

    "Amíg nincs kényszer, nincs verseny, addig nincs haladás, nincs fejlődés."

    Túl erős kényszer az embereket teszi hullává, és ha hullák az emberek, hulla az egész társadalom is.

    És mi az, hogy "haladás"? Ide valami pártállami kényszerképzetet kell érteni?

    Az emberiség innen továbbfejlődni (nem csak technikailag, hanem összességében) már csak közös akaratból tud. És nem valami idétlen, megosztó eszme hatására.

    "Mára nem maradt más ellenfél, csak a Machiavelli féle "Humus homini lupus"."

    Tévedés! De maradt még (legalább) egy: az emberi butaság (mint gyűjtőfogalom) - egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Ez nyilván önmagában sem túl előnyös, de ráadásul mindenféle csoportok is igyekeznek a saját kis érdekeik szolgálatába állítani őket (ami persze kis léptékben intelligensnek tűnik, de nagy léptékben ugyanúgy butaság). Kiemelném, hogy pl. a szűklátókörűség is ide tartozik.

    És ez a két dolog olyan, mint a tyúk és a tojás: vajon lustságból nem törekszem arra, hogy okosabb legyek - vagy azért hagyom eluralkodni a (szellemi) lustaságot, mert még azt sem tudom, miért is jó az nekem, ha okosabbá válok...?