A Digital Reality legújabb játéka, a War Front: Turning Point
  • Árnyvadász
    Múlt héten betértem egy Média Markt-ba és a csomagolás annyira megtetszett, hogy beszereztem ezt a játékot. Persze azért nem teljesen látatlanban, mert jópár cikket átolvastam és alapvetően nekem tetszik ez a fajta játékforma, no meg az RTS-ekre is rákaptam az utóbbi időkben. Nemcsak külcsín impozáns, de a tartalom is! Ami magyar játékról lévén szó, számomra nagy meglepetés.

Előszőr is van egy vékony kis külső papírdoboza a játéknak, abban található a DVD tok, de az is az igényesebb fajtából. Belül pedig egy igényes és tartalmas kézikönyv (összes egység típussal, részletesen bemutatva azokat) egy igen méretes poszter, melynek egyik oldala maga a poszter a másik pedig a technológia fa, az egységek, épületek, fejlesztések részletes felsorolása mind a három fél részéről. És a legfontosabb talán a Bónusz DVD, ami nagyon igényes lett. Minden zeneszám, átvezető mozi, kimaradt jelenetek, tervrajzok, poénok és egy szuper kis filmecske a készítőkkel. Tényleg roppantmód igényes az egész!

Persze ez a magyar nyelvű kiadás.

Én a szövetségesekkel kezdtem el a kampányt, de az első küldetésnél valahogy nem állt össze a kép a játékról. Sokáig próbálkoztam a grafikával is, hogy szép is legyen és játszható, de aztán betettem mindent maxra és így már igencsak szép látvány fogadott. Időnkénti belassulásoktól eltekintve a játék folyamatos, élvezhető. És mégegyszer leírom: Nagyon szép! Elsősorban nem ezzel volt bajom, hanem meg kellett szoknom a programot.

A második küldetéstől viszont már nagyon tetszett a játék mechanizmusa és az élmény amit nyújt. Aztán lassan letehetetlenné vált. Már az utolsó előtti pályán vagyok a szövetségesekkel. A németeket még nem kezdtem el, az oroszokat meg kipróbáltam egy órácskára a gép ellen. A skirmish része szerintem igen jó sikerült a programnak, de az egyjátékos pályák is jók és van kihívás, de játékmechanizmus és a az egész program úgy van kitalálva, hogy viszonylag könnyedén le lehet gyűrni az ellent, normal fokozatban.

Pénz van dögivel, csak vásárolgatni kell, meg kiépíteni a bázist és egy idő után meg lehet fordítani a keményebb csatákat is. A történet is szimpatikus, nagyon jók lettek az átvezető videók, a hősők is kifejezetten tetszenek. Bár fura megoldás, hogy bézisépítős küldetéseknél meghalhatnak, majd a barakkban újra "legyárthatjuk" őket, de legalább nincs annyi idegeskedés az elvesztésük miatt, plussz ha nem építhetünk bázist a misszió alatt, akkor viszont nem halhatnak meg, mert vége a küldetésnek. Ez legalább életszerűbb.

Jók lettek a kitalált egységek! És a szuperfegyverek is. Igazából ez egy rendkivűl élvezetes, szórakoztató és szépen kinéző játék, amiben nagyon sok munka fekszik, és annak aminek készült (2.vh-s C&C menetű rts) tökéletesen megfelel.

Az oroszok mint ellenfél jó ötlet. Persze volt már ilyen más játékokban is, de jó ellenük harcolni. Remek kis egységeik vannak. A negatív hősők kellően unszimpatikusak, a pozitívak viszont valóban, ahogy egy két cikkben olvastam, kissé nyálasak, mint pl. Lynch barátunk, de neki pont ez a szerep a okés. Tökös amerikai, nőzabáló, laza gyerek. Legalább az amerikai gyerkőcők megkapják a nekikjáró hősűket :)

A küldetések szépen felépülnek. Azaz előszőr kapunk egy elsődleges feladatot, majd ahogy haladunk előre a pályán, szépen jönnek sorban a megoldandó feladatok. Van amelyiket időre kell. Ezekért a másodlagos feladatokért medál is jár. Szóval érdemes megcsinálni, no meg persze könnyebben is boldogulunk a pályán, ha letudjuk.

Német oldalra nagyon kiváncsi leszek. Meg a kampányukra. Bár olvastam, hogy végül is párhuzamosan fog alakulni a szövetségesekével a németek története és pályái is. Azért remélem nem ugyanazokat a pályákat kell megcsinálni más missziókért cserébe.

A repülők nagyon tetszettek! Hasznosak, nagyon szépen le vannak modellezve, jó hogy támadás előtt tesznek egy íves kört, hogy rá tudjanak repülni a célpontra, ez életszerűvé teszi a bevetésüket. Persze ezalatt simán leszedhetik őket, de hát ha sokan vannak nincs akkora gond.

TPS nézet is jó ötlet, időnként használtam is, így messzebb el lehet látni a 3D-s pályán. Ami viszont igazán nagy móka, az az FPS nézet a bunkerekből. Persze sokszor a csata hevében megfeledkezem erről az opcióról, de ha eszembe jut, baromi könnyen védhetem a bázisomat, hisz ebben a módban szempillantás alatt szétszedhető bármilyen ellenséges jármű.

Meg voltam/vagyok elégedve a könnyítő opciókkal, amik a klikkmentesebb játszást segítik. Ilyen pl. az automata gyártás, az automata javítás és a shift gombbal történő sokszorosított építési mód is. Utóbbi annyit tesz, hogy ha az építőmunkással/járművel lerakjuk az építendő épületünket, akkor ha shift-et nyomunk rakhatunk továbbiakat is, vagy ugyanazt. Gyakorlatilag így kiépíthetjük a bázist, aztán az idővel felépül szépen. És ha gyártunk még újabb építőt, akkor azt a hozzárendelhetjük a még fel nem épített épülethez, míg az eredeti építőnk, szépen csinálja amit megadtunk neki.

Pénz ahogy írtam jön dögivel, még olajkút fogalalás nélkül is. Jó sokára fogy ki a termelhető pénz belőle. Az egységek sem túl drágák és nem is kell sok idő, szép kis sereget lehet összetoborozni. Az igaz, hogy a tankok hamarabb szétesnek, mint más hasonló típusú játékban, de végül is a hangsúly az élvezeten van. No meg van javítójármű is, bár egy hőssel jobban járunk szerintem. Bele a járműbe és így ő is védettebb, no meg a bónuszai is ugyanúgy érvényesülnek.

És végül, ahogy a készítők is elmondták: Kaptak egy feladatot a CDV-től, hogy készítsenek egy 2.vh-s RTS-t a Generals mintájára. A fő szempont pedig az élvezetes és hangulatos játékélményen legyen, mindezt nyakonöntve egy korhű grafikával.

Ennyi játék után én kimerem jelenteni: Ez maradéktalanúl sikerült! És büszke vagyok rá, hogy hazánk fiai egy ilyen igényesen kivitelezett és könnyed (hard fokozat persze lehet zúzósabb lesz) és alapjaiban egy jól átgondolt, jól kiegyenlített játékot tettek le az asztalra. Jó vétel!