• rigidus
    #11
    BlackRose: En ugyszinten azt mondom, hogy a Microsftot buntessek meg. De a szabad versenyhez hozzatartozik az, hogy a nagynak vigyaznia kell a kicsikre, fuggetlenul attol, hogy konkurensek-e vagy sem. Ez a versenyszabaly akkor is ha egymas utjat kereszteznek a kicsik es nagyok lepesei. Tehat Pl a Media Player esetere visszaterve, sokan felreertelmezik a helyzetet, hogy egy allamigazgatasi szervezet mint az EU, milyen alapon szol abba bele, hogy egy ceg mit tehet bele a sajat termekeibe. Hat abba nem szolhat bele, hogy mit tegyen bele es nem is tette az EU. Ezert hagyta, hogy a dolog evekig menyjen. Viszont amikor mar erzodott a hatasa, hogy a Microsoft ezen lepese komoly karokat okoz a kissebbeknek, akkor mar meg kellett vizsgalni az okat, hogy ez mitol tortent. Ebbol kisult az, hogy valoban az erosebb az ugyesebb alapon ez a lepese felert azzal, hogy atgazolt az apro konkurensein. Hat ez viszont mar tilos! Es ha valamibe van beleszolasi joga az EU-nak ebben bizony, hogy van. Akkor most ezek utan kepzeld el azt, hogy milyen nemzetkozi eloiteletet kapott volna az EU, ha ezt a lepeset kozvetlenul a Media Player integralasa utan teszi meg. Felert volna egy onkenyuralommal. Igy viszont meretenel es hatalmanal fogva vedelmet nyujtott azoknak, akiket kepvisel: az adofizetoit.

    Hogy erthetobb legyen amit mondtam, ezt a helyzetet inkabb a kreszhez tudnam legjobban hasonlitani, amikor Te kamionnal haladsz egy varosi forgalomba, majd piros lampahoz ersz es megallsz. Az utadat keresztezni szandekozo iskolas csoport zoldet kap a zebranal, tanar neni atkiseri oket a zebran. Igen am, de hosszu a gyereksor es a lampajuk kozben pirosra valt, nehany gyerek meg az uton van, amikor is megkapod a sarga, majd zold jelzest.

    Helyzetfelmeres ismet, tehat tilos-e athaladni a zold jelzesen? NEm, hiszen bent van a kreszbe. Tilos-e athajtani a gyalogosokon? Igen, tilos, mert ez is a kresz reszet kepezi.

    Visszakanyarodva az elozo gondolatomhoz, itt a Microsoft volt a kamion, a kicsi konkurensek, az kamion utjat keresztezo iskolasok, az uzleti versenyszabalyzat az a kresz, az EU versenyjogi bizottsaga pedig a rend betartasaert felelos mindenkori hatosag. Vajon mennyire lenne etikusabb magatartas egy rendfennterto szervezet reszerol, ha az elozo szituacioban a kamionos csak egy hangos gazfroccsot ad es a kamionost lancraverve elvezettek volna, hogy megelozzek amit meg lehet. Tehat, kernem kollegak ezt ilyen formaban merlegelni.

    Ezt egyebkent hasonlo a formaban felvazoltam mar a pcforumon is, csak az oldal uzemeltetoje (a cenzor) nem engedte ki a postomat publikusba, mivel ez a velemeny latszolag serti oldal erdekeltsegeit.