dez#71
"De az intuíciót olyan szinten nem ismerjük, mint a tudatot vagy a lelket. Lehet, hogy az intuíció is egy belső logikai folyamat eredménye. Persze az is lehet, hogy nem. Az intuíció viszont nem minden esetben működik. Mi csak a sikeres tudományos "ugrásokról" tudunk, de a sikertelent nem ismerjük. De ettől még, beismerem, hogy a logikán túl van az intuíció."
Azért egy kicsit már ismerjük az intuició mechanizmusát. Pl. tudjuk, hogy nem logikai levezetést csinál. Hanem nehezen megfogható fogalmakat alkot, és azokból próbál építkezni, és az ezekből felépített szerkezeteket hasonlítgatja össze, keresi az összefüggéseket keresni, anélkül, hogy lebontaná a dolgokat az építőköveikre (mert akkor elveszne a részletekben). (Akik sokat használják az intuiciójukat, belülről is kezdik megismerni.)
"A logika folyamat, a tapasztalat pedig ennek eredménye."
Hát, ez nagyon elvies kijelentés... :)
"Pl. ha nekem az a szubjektív tapasztalatom, hogy a Hold nem kőböl van, hanem sajtból, akkor az attól igaz lesz?"
Nem egészen erre gondoltam.
"dez>=30 :D"
Hát, vannak fórumok, ahol a nicknévben benne van az életkor is, de azok inkább ismerkedő helyek... ;)
"Mivel szimuláció vagyok, ezért azt érzem, persze szimulálva, hogy igazi vagyok. Saját magunkkal szemben is csak külső megfigyelők vagyunk."
Nem minden szempontból. De látom, nem tudom eléri, hogy ráérezz, mire is gondolok. (Amin mondjuk nem is csodálkozom, az lenne az érdekes, ha olyan könnyen menne.)
"Ez már szőrszálhasogatás. Az alma a Földön lefelé esik, ismerjük az okát is."
Már pontosan tudjuk, mi az hogy gravitáció? Nem. Csak egymással birkózó teóriák elméletek vannak. (Ez persze nem akadányozza meg, hogy legyenek matematikai képleteink, amivel számolhatunk.)
"És a mi a haszna típusú kérdésekre azt szoktam válaszolni, hogy nekünk, embereknek és emberszerűeknek (én, mondtam, hogy android vagyok :D) mi a hasznunk? Nem a célunk, a hasznunk? Kinek kéne hasznosnak lennünk..."
(Ez már nagyon OFF..)
"De ez nem zárja ki a logikát."
De a tudatossághoz nem kell logika. A sok logikázásban meg elvész.
"Megélem a tudást? Nélküle valami nem fog ugyanúgy működni."
Ha ez kérdés akart lenni, akkor a válasz igen. Ez persze vitatott dolog.