"Pl. intuició. Ez egy olyan valami az emberben, ami követhető logika nélkül "dob ki" megoldásokat."
De az intuíciót olyan szinten nem ismerjük, mint a tudatot vagy a lelket. Lehet, hogy az intuíció is egy belső logikai folyamat eredménye. Persze az is lehet, hogy nem. Az intuíció viszont nem minden esetben működik. Mi csak a sikeres tudományos "ugrásokról" tudunk, de a sikertelent nem ismerjük. De ettől még, beismerem, hogy a logikán túl van az intuíció.
"Vagy: speciális szubjektív tapasztalatok."
A logika folyamat, a tapasztalat pedig ennek eredménye. Pl. ha nekem az a szubjektív tapasztalatom, hogy a Hold nem kőböl van, hanem sajtból, akkor az attól igaz lesz?
"Milyen nick illene ehhez? :)"
dez>=30 :D
"Mint az előbb szó volt róla Lem kapcsán, kívülről talán sehogy. De most arról van szó, te mit érzel belül..."
Mivel szimuláció vagyok, ezért azt érzem, persze szimulálva, hogy igazi vagyok. Saját magunkkal szemben is csak külső megfigyelők vagyunk.
"Én inkább úgy érzem, egyesek nem veszik észre..."
Valszeg. Sokan vannak ilyenek a filmszakmában és a politikában (itt a legnyilvánvalóbb).
"Abban mi az "igazság", hogy az alma lefelé esik? Vagy akár abban, hogy "mert a gravitációs erő hat rá"? Mi az a gravitációs erő? Mire jó? ;)"
Ez már szőrszálhasogatás. Az alma a Földön lefelé esik, ismerjük az okát is. És a mi a haszna típusú kérdésekre azt szoktam válaszolni, hogy nekünk, embereknek és emberszerűeknek (én, mondtam, hogy android vagyok :D) mi a hasznunk? Nem a célunk, a hasznunk? Kinek kéne hasznosnak lennünk...
"Jaj, hát úgy, hogy megéled a saját tudatodat. :) (Miközben tudod, hogy az agy nem figyeli magát, tehát a tudat nem egy visszacsatolás, plusz még amit írtam, meg még egyéb dolgok.)"
De ez nem zárja ki a logikát. Nem vagyunk mindenhatóak. Ezért bizonytalanabb dolgokra is kell hagyatkoznunk. Megélem a tudást? Nélküle valami nem fog ugyanúgy működni.
"Ehhez képest pl. az alvajárók olyanok, mint egy zombi. :) Cselekszenek (egyszerűbb dolgokat), de nincsenek a tudatuknál."
Inkább a tudatuk van máshol. Ez megint kívül esik a témán.
"Tehát, a lehető legfurcsább dolgot is elhiszed, ha megismételhető?"
Szükséges, de nem elégséges feltétel. Amúgy ha megismételhető, akkor nem furcsa :-) Mellesleg a kv.fiz. nem furcsa?