dez#67
"Milyen más ezköz van a logikus levezetésen kívül a megismeréshez? Hit? Nem működött. Csak kérdéseket kaptam, választ nem. Valószínűség? Talán. De ez inkább az ismeret hiányát kompenzálandó modell. Mi van még. Tényleg érdekelne."
Pl. intuició. Ez egy olyan valami az emberben, ami követhető logika nélkül "dob ki" megoldásokat.
Vagy: speciális szubjektív tapasztalatok.
"Mármint az, hogy 20 évvel ezelőtt már foglalkoztál a kérdéssel."
Milyen nick illene ehhez? :)
"Mi köze ehhez a tudatnak? Szimulálva átélem, és szimulatívan teljes vagyok. Akkor mi alapján különböztetsz meg az emberektől?"
Mint az előbb szó volt róla Lem kapcsán, kívülről talán sehogy. De most arról van szó, te mit érzel belül...
"Igen, ezért elfogultak vagyunk. Keressük a lelket, holott lehet, hogy nincs is olyanunk. Még csak közelítőleg sem tudjuk behatárolni. Egyáltalán fontos-e, hogy van-e lelkünk? Kicsit túlértékeljük magunkat."
Én inkább úgy érzem, egyesek nem veszik észre...
"Nem biztos, hogy látszat. Csak szimplán valamit (látszatot vagy igazságot)."
Abban mi az "igazság", hogy az alma lefelé esik? Vagy akár abban, hogy "mert a gravitációs erő hat rá"? Mi az a gravitációs erő? Mire jó? ;)
(A látszat helyére be lehet tenni a felszín szót is.)
"De a világot csak a modelleinken keresztül érthetjük meg."
Matematikai képleteken keresztül? Egy csomó kvantumfizikai effektust, történést már csak matematikailag tudunk leírni, de egyre kevésbé értjük a saját elménkkel őket.
"Kétségtelen, hogy vannak bukott elméletek, mint pl. a Newton-féle mozgási törvények, amelyeket az einsteini relatív fizika megbuktatott, de a newtoni modell nélkül nem lenne einsteini."
Abból a szempontból nem bukott, hogy némely Földi fizikai történést szépen lehet számolni velük. Csak ugye, mindez felszínes.
"Máshogy lehet? Hit? stb..."
Jaj, hát úgy, hogy megéled a saját tudatodat. :) (Miközben tudod, hogy az agy nem figyeli magát, tehát a tudat nem egy visszacsatolás, plusz még amit írtam, meg még egyéb dolgok.)
Ehhez képest pl. az alvajárók olyanok, mint egy zombi. :) Cselekszenek (egyszerűbb dolgokat), de nincsenek a tudatuknál.
"Megismételhetőségével hitelesítetteket. De ezt már írtam."
Tehát, a lehető legfurcsább dolgot is elhiszed, ha megismételhető?