"OK, de ugye nem gondolod, hogy vele ez az egész kérdés lezárult? ;)"
Nem, csak sok kérdés. Az összes kérdést nem lehet sosem lezárni. Akkor inkább azt mondom, hogy megváltoztatja a kérdések jellegét.
"És mindt írtam, itt nem csak logikázni kell."
Milyen más ezköz van a logikus levezetésen kívül a megismeréshez? Hit? Nem működött. Csak kérdéseket kaptam, választ nem. Valószínűség? Talán. De ez inkább az ismeret hiányát kompenzálandó modell. Mi van még. Tényleg érdekelne.
"?"
Mármint az, hogy 20 évvel ezelőtt már foglalkoztál a kérdéssel.
"Nem éled át a pillanatot?"
Mi köze ehhez a tudatnak? Szimulálva átélem, és szimulatívan teljes vagyok. Akkor mi alapján különböztetsz meg az emberektől?
Amúgy különben is, én az Alfa Centauriról jöttem :-D
"Egyvalamit elfelejtesz: nem egy az asztalunkon heverő cuccot vizsgálunk, hanem saját magunkat. Azaz, belülről is "szétnézhetünk"."
Igen, ezért elfogultak vagyunk. Keressük a lelket, holott lehet, hogy nincs is olyanunk. Még csak közelítőleg sem tudjuk behatárolni. Egyáltalán fontos-e, hogy van-e lelkünk? Kicsit túlértékeljük magunkat.
"Nono, a modell eleve egy látszatot alakít matematikai formára..."
Nem biztos, hogy látszat. Csak szimplán valamit (látszatot vagy igazságot). De a világot csak a modelleinken keresztül érthetjük meg. Kétségtelen, hogy vannak bukott elméletek, mint pl. a Newton-féle mozgási törvények, amelyeket az einsteini relatív fizika megbuktatott, de a newtoni modell nélkül nem lenne einsteini.
"Logikával nem tudod eldönteni, van-e tudatod, vagy nincs..."
Máshogy lehet? Hit? stb...
"Azt nem tudhatom, hogy te pl. mit nem fogadsz el "normálisan bizonyítottnak" a kvantumfizikából."
Megismételhetőségével hitelesítetteket. De ezt már írtam.