• dez
    "Alkalomadtán olvasd el Stanislaw Lem: Képzelt nagyság c. művét. Sok kérdésedet le fogja tisztázni."

Na, ezt kétlem... (1-2 könyvet olvastam Lemtől, ezt épp nem.)

"Az egyik téma a következő: van egy Góliát nevű, az embernél jóval intelligensebb gép. Az egyik alapvető dilemma az, hogy nem tudni, hogy Góliát gondolkodik-e, vagy csak emulálja a gondolkodást. De ez a dilemma Góliátban is fennáll az emberekkel kapcsolatosan."

Köszi, de ezen már úgy 20 évvel ezelőtt gondolkodtam... :)

Egyvalamire felhívnám a figyelmed: ahelyett, hogy logikailag próbálsz ezen gondolkodni, inkább vedd észre a saját tudatodat... ;)

"Új megközelítés. Idővel nem csak normálisnak, de még logikusnak is fogjuk tartani. Ebben szinte teljesen biztos vagyok."

Lehet, de az a logika már nem ez a logika lesz... Mellesleg, ez itt már szinte hitkérdés.

"Megfogalmazom képletesen. Van egy ismeretlen számítógéped. Elkezded tanulmányozni. Idővel egyre jobban megismered. De minnél mélyebbre mész, annál bonyolultabb lesz a rendszer a szemedben. Egyre több látszólagos ellentmondás lesz, pl. a géped tud mátrixot szorozni, viszont ez prociszinten nem látszik. A mélyebb dolgok leírására nem lesz elegendő a feljebb lévő tudás, de attól még nem érvénytelenedik el. Az alacsonyszintű dolgok pedig túl "egyszerűek" a magasabb dolgok leírására."

Természetesen ezt értem. A belegondolást nem úgy értettem, hogy egyátalán miről van szó. :)

Ha látunk valamit felülről és alulról is, attól még nem biztos, hogy pontosan meg tudjuk mondani, hogy mi van középen. Max. következtetni próbálunk. De itt olyan távol van a felül és az alul, hogy rengeteg lehetőség van, mi van középen.

Egyébként, "még nem érvénytelenedik el" - de, bizonyos szempontból igen: rájövünk, hogy az csak egy látszat volt.

"Ahogyan a kv.fiz. is egyre jobban részét képezi a hétköznapoknak."

De ezzel együtt változni fog a szemléletünk is... Tehát pl. nem akarunk majd mindent belegyömöszölni a régi racionalizmusba.

"Amúgy a tudományos racionalitás a mérvadó nekem: valami nem létezik, amíg nem bizonyítható normálisan a léte."

Akkor gondolom máris van egy pár dolog, ami a számodra nem bizonyított, miközben a tudomány számára már annak számít...