Quantum-számítástechnikában eddig elért eredmények
  • gazdi
    #26
    Pontosítani kellene, hogy mit értesz "utasítás" alatt, amiből 3*10^9 darabot kellene végrehajtania a processzornak másodpercenként. Mert ha fixpontos összeadást, akkor nem beszélhetünk hárommilliárdról másodpercenként. Ha viszont elemi logikai műveletről (egy darab ÉS, VAGY, NEM), akkor ennél jóval nagyobb a szám, hisz ezek párhuzamosan zajlanak. Azt mondhatjuk tehát, hogy másodpercenként hárommilliárdszor változik a logikai (és persze az azt leíró fizikai) állapot a processzorban, ennyi elektromos ciklus zajlik le.
    Mindez viszont csak egy nagy szám, ami utal ugyan a számítási sebesség valóban fantasztikus nagyságára, de közel sem adja, nem adhatja azt meg pontosan, mert azt nagyon sok minden befolyásolja még a processzoron belül (gondolok itt az architektúrára, arra a módra, ahogy az elemi kapukból megszerkesztenek egy lebegőpontos művelet elvégzésére alkalmas blokkot, a különböző processzoron belüli optimalizáló folyamatokra, és gondolhatnék még sok minden másra).

    Másik felvetésed az volt, hogy atomi méretekben az elektronnak kisebb utat kellene megtennie, ezért gyorsabb lenne a működés. Egyrészt nem gondolom, hogy addig eljuthatunk. Sokan láttuk a képet az atomi méterű abakuszról, de szerintem ez csak játék. Másrészt ha el is jutunk egy hasonló szintre, a sebességet nem az elektron sebessége fogja limitálni, mert nem közvetlenül az végzi az állapot-átbillentéseket, kell valamilyen közvetítő eszköz. Olyasmi ez, mint amikor egy 90km/h sebességre képes járművel utazol egyik pontból a 90km-re lévő másikba. Nem pontosan egy óra alatt fogsz odaérni, mert be kell szállnod, fel kell gyorsítanod, a lámpáknál meg kell állnod, stb.