Blender
  • Palinko
    #1470
    Van mindenhez plugin én tegnap pl a Filmic-et töltöttem le azzal mások a színek.

    Nekem ezek a gyorsgombok kifejezetten tetszenek, láttam már Sketchupról képernyőképet és nevetségesen néz ki a sok gomb. Ha meg elfelejtem a gyosbillentyűt, itt is megtalálható a gomb valahol elrejtve, vagy nyomok egy spacet és beírom mit akarok végső esetben meg még mindig googlezhatok. Sokkal gyorsabb így a munka és tök jó példa volt a könyvben az, hogy a blender olyan mint egy váltós kuplungos autó, a többi meg mintha valami modern autón tableten kéne mindent nyomogatni és rákérdez mindenre.

    Szerintem már egy pár éve nem arról szól a blender, hogy megkedveltesse az emberekkel a dolgot én úgy látom, hogy tényleg az a legnagyobb hibája, hogy ingyenes :D Ha ezt is legalább 500$-ért adnák mindenki hasra lenne esve, így meg lenézik. Én is mint legtöbben 3DS max-el próbálkoztam még a kétezres évek elején, letöltöttem és kinyomtattam egy nagy könyvet és semeddig nem jutottam vele, mert egyszerűen nem úgy működött ahogy írták, frusztráló volt az egész. Itt meg tavaly nyár vége felé találtam egy tutorialt amit megcsináltam és tetszett az eredménye és örömet okozott. Pedig több mint 10 évig nem is néztem a 3D felé a Maxos élmények miatt :D

    Olvasgattam fórum topicokat a témában és meg vagyok győződve, hogy a 3D Max meg a Maya azért piacvezető mert hagyománya van, aztán nyilván a frissen érkezők meg azt tanulták ami ipari standard és így csak még jobban beépült. Ha most újraindíthatnánk a versenyt ki tudja mi hogy alakulna. Persze be tudtak épülni a közösségbe fiatalabb fizetős megoldások is pl valaki a Mudboxot dícséri halálra, de azért megfigyelhető, hogy a hagyományos berögzött dolgok felé tendálnak. Szerintem mindegyik programnak megvannak az előnyei meg hátrányai, de egyik sem lényegesen rosszabb a másiknál meg ki lehet küszöbölni a hátrányokat.

    Valahogy kétlem, hogy aki beletett 5 évet, hogy kiismerje a blender minden dolgát, annyira váltana más programra, mert azzal "gyorsabb", kb felét kidobhatja a tudásnak, meg jöhet rá annak a proginak a hülyeségeire.

    Repvez nyugodtan írd le mi okoz nehézséget, sztem pár nap alatt rákapsz a flowjára, szívesen segítünk. Az a megvilágítás dolgot meg mindjárt mondom hogy próbáld.
    Felmész ide
    letöltöd amelyik tetszik, én pl a MonValley Lookouttal dolgoztam, de ez téged nem kell korlátozzon.

    Aztán blendert átállítod cycles renderre (meg beállítod hogy már eleve ezzel induljon sztem, legalább is én így tettem), a legfelső menüsávban kell ott a kis blender logotól balra van egy lenyíló menü.

    Ha megvagy a jobb szélső menübe ahol van a world (kép a spoiler tagben) ott rámész a Surface alatt, hogy Use Nodes, majd felül Backround, alatta a colornál a kis pontra és Enviroment Texture, ott lesz egy lehetőség most, hogy Opne a kis mappára rámész megnyitod a HDR fájlt, nézz szét mert több kép lesz a csomagba amit letöltesz, használhatod mindet de igazából a legnagyobb méretű HDR lesz ami neked kell :) Megnyitod és nyomsz egy Shift + Z-t hogy megnézd mit alkottál. Ha túl gyenge a fény jobbról szintén a Strengthet felhúzod amennyire akarod és meg is vagy. Amúgy használhatsz nodeokat is ennél a képnél, de most ne bonyolítsuk ezzel ha megleszel ma tök jó lesz.

    Csináltam egy képet is a nehezebb lépésekből ne a szövegemből kelljen kibogarásznod: