-
Axtros #32026 Szimuláció, mint katonai szimuláció... de a járművek, különösen a repülők szimulációja borzasztó elnagyolt. Szóval ha ilyen értelemben használod szimulátornak, akkor magad vered át ;)
Ennél még az arcade repülős játékokban, mint a war thunder, is sokkal valósághűbb a repülés.
Ezzel vitatkoznék. A műszerfalak, a gépek külső és egyéb rendszereinek megvalósítása valóban lehet elnagyolt - bár azért vannak szép modellek is - ettől függetlenül maga a repülés semmiben sem rosszabba a levegőben, mint amit mondjuk a Falcon vagy a DCS tud nyújtani. Azok is csak számítógépes programok, és sem te, sem én nem tudjuk, hogy valójában milyen az, ha te egy valódi F-16-os pilótakabinjában repülsz egy valódi géppel. Ennél az ARMA sem lehet rosszabb. Az pedig, hogy a műszerfalon nem lehet minden egyes kapcsolót nyomkodni, és nincsenek effajta megvalósítások, az már nem biztos, hogy az úgymond "szimuláció" fogalmát sérti. Nem azt mondom, hogy az ARMA egy 100%-ban repülőgép szimulátor, de ha az egészet vesszük mint platformot, akkor belefér a szó szoros értelmébe a fogalomnak. Nekem tehát az, és nem gondolnám azt, hogy át verem magamat ezzel.
Mindazonáltal ahogy írtam, a "szimuláció" felirat a dobozon nem kamu, hiszem a modern harci körülményeket igyekszik visszaadni, de elsősorban (ahogy mindig is, az ofp óta), a gyalogos katonára koncentrálva. Az összes jármű csak kiegészítő, mert megkerülhetetlenek, de nem azok vannak a fókuszban.
Mivel az ARMA modern, vagyis mai - sőt az ARMA 3 még ennél is messzebbre ment a jövős fantazmagóriájával - katonai szimulátor lenne, ezért a járművek nemhogy megkerülhetetlenek - vagyis a technika - hanem még elsődlegesek. Jól is néznénk ki, hogy ha az ARMA csak szimplán a gyalogos katonákra koncentrálna, akkor mivel lenne jobb bármelyik ugyan ilyen FPS-el szemben? Azzal, hogy itt nehezebben lehet eltalálni valakit, vagy valamit? Vagy hogy itt van sérülés modell? Ez még kevés lenne!
Sajnos pont ott van a baj, hogy az egész platform nem tud olyan megoldásokkal szolgálni, amelyek segítségével az addon készítők realisztikus belsőket és külsőket adhatnának egy-egy járműnek. (Szárazföldi-, vízi-, légi járműveknek.) Mert csak azért mondod, hogy a "járművek másodlagosak", mivel azok nincsenek olyan szinten kidolgozva - főleg belsőre - mint amilyen szintet képvisel a gyalogos harcmodor szimulálása. De ettől függetlenül, ugyan úgy, mint a légierőt, én a járműveket is a harctér és a játéktér egyazon fontos elemének tekintem, és még tekintik azok is, akikkel együtt toljuk hétről-hétre.
Én teljesen unalmasnak és száraznak tartatok minden olyan küldetést, ahol nincsenek legalább minimálisan valamilyen járművek a küldetésben. Ez alól legfeljebb a kis csapatokban történő felderítések a kivételek, de azok meg épp abban jók, hogy kevesen vagyunk a sok ellen! :)
Utoljára szerkesztette: Axtros, 2014.09.11. 14:33:24
.png)