tpM#25653
Igen, vannak ilyen cégek amik ezzel foglalkoznak, hogy hangokat rögzítenek. Nem csak fegyverhangokat, hanem mindenfélét, rengeteg kategóriában. Ezeket aztán meg lehet venni DVD-n és fel lehet használni filmekhez, játékokhoz, amihez akarod. Persze nem úgym egy, hogy megszerzel egy ilyen hangtárat és akkor copypaste M16 hang, mert ez csak a hang alapját adja, még rengeteget kell dolgozni, finomítani rajta, ha jó eredményt akarsz (a legtöbb játékban nem törődnek vele igazán, ezért nem is tetszik annyira).
Itt egy pár fegyveres hangtár: Sound Ideas. PDF-ben ott a lista, hogy milyen fegyver, milyen perspektívából lett felvéve.
A probléma, hogy ugye nincs minden fegyver rögzítve, ezért sokszor egy másik fegyver hangját kell úgy alakítani, hogy az adott fegyverhez passzoljon, hihető legyen, hogy annak olyan a hangja. Pl. SVD-t, M24-et, AK74-et sehol sem találok.
A lenti videón annak az M4-nek a hangja egy pár lépés távolságból, hátulról felvett AR-15, amit belső nézethez elégge felhangosítottam, állítottam basszust, visszhangot, kevertem bele egy ilyen fémes "zakatolást", ahogyan a zár mozog (utolsó lövés leadásánál nincs). Távolabbi hangnál már kevesebb a basszus, halkabb, fémesség sincs benne, még távolabb már egy teljesen más távolságból felvett hangot használ és így tovább...