Ide át lehet tenni minden hozzászólást, ami ...khm.... mondjuk úgy, hogy túlhaladott :))
-
steweee #167 hmm.bocs, félreérthetőek voltak a válaszaid.egyébként NÉHA nem tudom megállni hogy ne kötekedjek olyanokkal akik vallásosak, és számukra kényelmetlen kérdésekkel bombázni őket, addig amíg zavarba nem jönnek.mert bár a tiszta és logikus gondolkodás nem zárja ki isten létét, és nem feltételezi a tagadását(az logikátlan lenne, mert nincs megdönthetetlen bizonyíték a nemlétezésére)ellenben a belső megtapasztaláson kívül mára már nem maradt semmi olyan szójáték és mese, amivel egy éretten goldolkodó emberrel el lehetne hitetni vagy meggyőzni arról hogy márpedig isten létezik, ezért az ő tanításait, amit perszer az egyház juttat el hozzánk be kellene tartani, követni azokat.aki birka és irányításra van szüksége az hajtsa igába magát ha neki jó úgy, csak ne idegesítsen másokat a hülyeségével. tesóm nem olyan szókimondó mint én, hónapokig jártak vmi idióta szektások és keresték otthon hogy megpróbálják beszervezni.mígnem elkültem őket a .....engem a dianetikások hívkáltak évekkel ezelőtt, miután egy ártatlannak látszó ingyenes iq teszt felmérésre elmentem,bár azt röviden lezártam a második telefonálásuk után.a családom református nagyrészt(nagyin kívül senki nem mélyen vallásos,és ő sem a templombajárós fajta, de azért hisz istenben, mert neki így könnyebb)és nekem is kellett konfirmálnom.nem utáltam meg akkor a vallást mielőtt vki erre gyanakodna, nagyon kellemesen éreztem magam a hittanórákon, mivel a pap egy igen modern világnézetű, szabad gondolkodású ember volt. valójában nem is arról szólt a dolog hogy márpedig van isten és ezért az egyház gyermekei az egyház tanítását kötelesek követni, hanem a bibliai meséken és az egyházi tanításokon keresztül próbálták meg a velem egykorú fiatalokat önmérsékletre, a más emberek tiszteletére és a tisztességes életvitelre tanítani.maga a hit ehhez szolgáltatott eszközt, és nem a hívők feletti befolyás és hatalom megszerzéséhez,mint mondjuk a római-katolikus egyháznál vagy éppen a divatos szekta irányzatoknál.nem véletlenül törtek ki annak idején a vallásháborúk, súlyosan sértette a római-katolikus egyház érdekeit a modernizálódó református egyházközösségek és annak sokkal elfogadhatóbb, a felvilágosult emberek számára könnyebben magukévá tehető tanai.az meg aztán főleg, mikor azt hirdették hogy nincs szükség drága egyházra és szertartásokra, nagy ceremóniákra és díszes papi köntösökre, mert aki hisz istenben az magában is megtalálja, akár otthon is, nem a templom isten háza, hanem a föld bármely pontja, ahol az isten igéje szerint élnek.és mivel itt már pénzt és hatalmat húztak ki eme nemes férfiúk zsebéből/kezéből, vérrel akarták elfolytani eme tanokat.bár nekem úgy rémlik mintha nekik tudniuk kellett volna hogy a tízparancsolat élén az áll: ne ölj!
ja, ez az eretnekekre nem vonatkozik! nos,lehetne tovább ragozni, oda azért szerettem volna kilyukadni hogy maga a vallás az emberi gyarlóságra épül, a butaságra amit igyekeznek az átlagostól okosabb emberek kihasználni.és leggyakrabban sikerül is nekik, mivel sok a buta ember. persze azért az utóbbi évben nagyon sokat változott a világ, őrült nagy a fejlődés, ezzel már a vallások is nehezen tartanak lépést, az új modern gondolkodásformákkal.ezért van szükség arra hogy most már egy belső istent keressenek a hinni vágyók, olyan elvont dolgokká tegyék magát istent és a halálon túli életet,amik teljességgel kézzelfoghatatlanok, de ugyanakkor felemelő érzést keltők, amivel szivesen azonosulnak emberek. régebben könnyebb dolguk volt, hiszen elég volt egy szép templomot építeni a parasztházak között, szép freskókat festeni bele angyalokkal, jól csengő zsoltárokat írni, kínosan precíz ceremóniákat tartani, és máris nem kérdőjelezték meg az isteni felsőbbrendűséget az átlagos halandók. ma viszont a felhőkarcolók és plázák árnyékában,a sok száz tévécsatorna mellett nehéz lenne isteni csodatevésekről beszámolni, nem elég már ami régen volt hogy voltak akik látták, vannak akik beszélnik és amúgy is benne van a bibliában, vagyis jobb ha elhiszed.az usában(gondolom még másütt is, de erről biztosan tudok)remekül megoldották a dolgot, az emberek eljárnak a templomba találkozni hasonló gondolkodású emberekkel, zenélnek, jól érzik magukat, majd boldogan és elégedetten távoznak, bár sztem érdekes statisztikai adat lenne ha a benntlévőktől anonim szavazással és őszintég kérésével kérdőívet íratnának, hogy VALÓBAN hiszek e istenben.szóval csak oda akartam mindezzel kilyukadni, hogy egy felvilágosult ember ÖNMAGÁTÓL is képes rá és akarja is követni azokat a tanításokat amik a bibliában, vagy a világ számos vallásában benne vannak, hiszen azok ősidőktől fogva azt a célt szolgálják hogy a gyarló, soxor aljas és gonosz emberi tulajdonságokat háttérbe szorítsák és a jóra, illetve a normálisabb, tisztességes életvitelre neveljenek, hogy az ember életében kevesebb szenvedéssel kelljen hogy megküzdjön, mert ez az emberek többségének a vágya.és személy szerint csak az olyan vallásos emberekkel van problémám, akik felsőbbrendőnek érzik magukat attól hogy ők márpedig hisznek, és alacsonyabbrendőek akik nem, illetve mindenáron megpróbálják meggyőzni a tőlük különbözőket hogy nekik van igazuk, de a legundorítóbb fajta akik a hit nevében és a papok befolyásolásával gonoszságokat követnek el, és ezt igazolva is látják. szerencsére azért ez mára nem jellemző, de korábban sok példa volt erre.aki szimplán csak hivő mert neki így jó, azzal semmi bajom, egyik legjobb barátom is ilyen, csak furcsállom hogy okos, felvilágosult ember létére miért van szüksége arra, hogy egy tőle magasabb rendű szellemiséget ismerjen el vezérlő irányként.mindenki magában kell hogy keresse és találja is meg a vezető szellemet, ami a többi állatfajéhoz mérten szuperintelligens agyunknak köszönhető.és az igazi kihívás az ha ezt a tudást jó, és nem rossz irányba fordítjuk