banner
  • arty
    "(Habár nem értem miért kell 10ezerért adni egy korongot meg egy darab papirt tokkal együtt. És kb. használom egy hónapig aztán kész, ott porosodik a polcon. Tudom lehet cserélni, meg olcsóbban hozzájutni meg ...stb. de ezt akkor sem értem)."

Az a korong és a papirfecni minimum 50 ember 3 évi munkája.

Mindent alálőttem, h lásd ez a MINUMUM + számoljunk forintban:
    - 12 havi fizetés 50 embernek 400k/hó fizu mellett 240.000.000 milla * 3 év = 720 millió forint.
    - plusz vedd hozzá 50 gép árát, operácios rendszerrel, durván drága felhasználoi programokkal, devkittel, licenszjogokkal.
    - hogy kerek számokkal dobálózzunk, legyen igy a teljes összköltség 1 milliárd ft
    - reklámköltségek/promózás, de az egyszerűség kedvéért ezt most hagyjuk ki

Mondjuk, hogy 10ezer ft lenne egy játék megjelenéskor. Ebből a fejlesztőcsapat lát kb. 3-4ezret, azaz 3-400ezer példányt el kell adniuk, ha nullszaldóra szeretnének kijönni. Mennyit tartanál reálisnak egy játékért? 3ezret? ahoz 1.2 milliót kellene eladni belőle, ami ilyen kicsi studionál (50 ember!) kb. reménytelen...

Ehez érdemes hozzávenni, h néha 1-1 játék bukta lesz, tehát sok sok nyereség kell egy-egy játékon, h néha ez is beleférjen a csőd nélkül.

Fenti példa a valoságtól elrugaszkodott, tudom. A valóság ennél sokkal 'drágább', millió költséggel nem számoltam :)