banner
  • Ulthanito
    #175153
    "Ha fontos volna nekik a pénz"

    Na tegyük ezt rendbe, mert úgy látom komoly problémák vannak itt.

    Én egy, a New Yorki tőzsdén jegyzett amerikai multinál dolgozom vezetőként. Olyan nincs, hogy egy amerikai multit nem érdekel a pénz. Napi szinten csesztetnek minket az eredmények miatt, az EBIT, a sales a cash-flow a ROS olyan mantra, amit úton-útfélen kontrollárnak és elvárnak. Üzleti tevékenységünk minden szeletét darabokra és mutatókra szedik, hetente veszünk részt forecast callokon akkor minden szaros eltérést magyaráznunk kell, és akciót indítani arra vonatkozóan, hogy a következő hónapban az a mutató már terv felett legyen. Ha egyik évben az EBIT-ünk X volt, a következő évben már X+Y kell, hogy legyen, soha nem kevesebb, mint előző évben.

    Én első kézből tudom, hogy nincs olyan, hogy egy amerikai multi azt mondja, hogy nem baj, ha ez az üzletág veszteséges, a nagy zsebben végül pozitív a mérleg. Minden mutatót darabjaira szednek és masszíroznak, és ha valami nem megy tartósan, ott fejek hullnak a porba.

    Az MS-t is természetesen érdekli az Xbox üzletág. Ha nem érdekelné, nem fejlesztene milliárd dollárért konzolt, nem költene dollár 100 milliókat marketingre, stb. Csak mindezt jól szervezett vállalati kommunikációval maszkolják, csúsztatnak és manipulálják a felhasználóikat.

    Ha ők annyira büszkék lennének a konzol eladásaikra, ők lennének az elsők, akik azt közzétennék.