176622
banner
  • Moby
    Szerintem ne zavard össze számokkal, nagyonnagy megfejtésben van. Csak a gamepass hoz nekik egy mrd körül per negyedév, de mindegy. Ezek részletkérdések.
    Én tökre értem, hogy az internet jórésze összevissza szarja magát, bármit olvas. Ennyi ésszel én is rettenetesen fosnék a holnaptól, meg tonképp bármitől.
    Az XBOX bezár, a board szétveri, nemfedezi, és az 50-nek 3.6 (vagy a 4.7, vagy az oxigén) az kevesebb mint az 1%-a, és mindenféle egyéb bajok. Nagyon kemény dolgok mennek itt. Én csak olvasok, és tanulok csendben a sarokban :D
  • Botond #176501
    Mit értünk bevétel alatt?
    Bevétel az 15 mrd vs 24 mrd xbox vs playstation a tavalyi évben.
    Ami amúgy 200 milliós lejtő a ps-nek és 700 milliós lejtő az xboxnak.
  • lwb
    * gyors korrekció: tavalyi xbox bevétel nem 3.6 milliárd, hanem 4.7 milliárd volt.
  • lwb
    És végül az utolsó pont: nem azt állítottam, hogy az xbox veszteséges jelenleg, hanem hogy ha nem jön be Spencer netflix-for-gaming kísérlete, akkor mi lehet a válasz rá a vezetőség részéről. Nagyon sok pénz tettek most az xboxba a MS-nál, még az ABK akvizíció nélkül is több év teljes konzolpiaci bevételét elégették. Ha ez nem térül meg belátható időn belül, annak lesznek következményei.
  • lwb
    Nem hiszem el, hogy ennyire értetlen vagy. Vagy csak szándékosan okoskodsz?

"Az MS üzleti jelentéseiben semmi nem utal arra, hogy itt bármi egy kicsit is ne lenne mocskosul nyereségek. Te súlyos fogalomzavarban szenvedsz. Azért temeted az MS-t, mert nem ő a piacvezető, és ezt összekevered a nyereségességgel."

A MS nem ad ki publikus információt az xbox részleg nyereségességéről, csak a teljes cégről. Ezt a számot konkrétan lent be is idéztem, a MS mint cég masszívan nyereséges. Éves bevétele kb 50 milliárd dollár, ebből annyit tudunk, hogy a teljes xbox mizéria hozott tavaly 3.6 milliárdot. Bevételt, nem nyereséget, mivel konkrét számokat itt nem tudunk. Azt viszont könnyen össze tudjuk adni, hogy a 3.6 milliárd teljes éves bevétel még a bejelentett akvizíciókat sem fedezi, nem hogy a napi működésre is marajdon valami. De oké, te nyilván jobban tudod, mint a számok meg a matematika. :D
    Ha csak a már lezárt Zenimax akvizíciót nézzük, amit 2021-ben fejeztek be és 7.5 milliárd volt, akkor az egyedül két teljes év xbox bevételeit elvitte. Megint mondom: bevétel, nem profit. Talán nem véletlen, hogy nem közölnek számokat csak az xbox részlet nyereségességéről, ezen még nem gondolkodtál? K nem érdekel, ki a piacvezető (wtf) mindkét konzolom van, sőt, mindhárom meg pc is. Egyáltalán nem érdekel a konzolháború, az érdekel, hogy legyen korrekt verseny a piacon, mert az a fogyasztónak a legjobb és én fogyasztó vagyok.

"Ezeket a board elkaszálja, meg hasonlókat meg felejtsük el. Semmit nem tudtok erről, felesleges itt a foteltudós üzletembert játszani. Meg sem tudod nevezni kik ülnek a boardban :D"

Nem mintha bármit számítana, ki ül a MS boardban, de baszki ezek publikus adatok, első találat egy google keresésben.

"Komolytalan az egész beszélgetés. Ezek tények nélküli képzelgésel, ötletelés, és finghámozás arról, amit nem látunk."

Ja, ezt hívják bazmeg fórumnak, te szerencsétlen. Az emberek, akik idejönnek, azok képzeld nem ülnek a MS igazgatósági tanácsában! Sőt, a PS fórumban sem a Sony vezetői beszélgetnek egymással ! Fogódzkodj meg bazmeg, még az egyes játékok fórumaiban sem a fejlesztők vagy stúdióvezetők beszélgetnek ... Hanem (kemény sokk jön most neked, kapaszkodj) egyszerű emberek. Akik leírják a véleményüket meg gondolataikat. Így működik a fórum az interneten, isten hozott itt,elkéstél úgy 20-30 évet ezzel a felismeréssel, de jobb későn, mint soha.

Nem tudom miért kell ekkora kommunikációs zérónak lenni. Közben meg azt hiszed okos vagy ezzel a "nincs itt semmi látnivaló" dumával, mint egy élő "this is fine" kutya-meme, míg az egész internet ugyanezt latolgatja, amiről én is írtam úgy kb a Spencer interjú óta. De nyilván mindenki villamos, csak te nem vagy szánalmas. Oké.

"mindezek ellenére az üzletág masszívan nyereséges."

Iiigen? Források? Csak mert a MS kizárólag BEVÉTEL adatokat közöl az xbox vonatkozásában, nyereségességet csak az egész cégre. Ráadásul a bevételek kevesebb, mint 1%-át hozzá kb az xbox részleg. Ki beszél itt össze-vissza szerinted?
  • TomStorm
    Ha RTS idén akkor Aliens Dark Descent ami várós.
    Annyi hogy úgytudom nem az Obsidian féle harc rendszer lesz(SAJNOS) hanem Real time időlassításos.
    Ahol még az MI is vezérelhet közben(pl.Partisans 1941).Persze ettől még jó lehet
  • Zóanagyvarázsló
    Húgomat is kb. 18 éves koráig kötötte le tartósabban a konzol. Igaz, ő helyettük nem mobilra, hanem PC-re váltott.
  • Zóanagyvarázsló
    Nem a felhőjövőt kifogásolom, hanem hogy ehhez pont az Activision Blizzard kell az MS-nek. Nyilván az ő know-how-jukat így már más nem tudná megvenni, de szerintem eltúlzott, hogy az AB-től lesz kvázi monopóliuma az eddig is piacvezető MS-nek. Legfeljebb azért lesz, mert a többiek nem tettek a maguk részéről eleget, de nem ez fogja megállítani az Amazont. És igen, egy szint elsősorban szerverek kellenek, azokhoz meg nem kell felvásárolni senkit.

Ami azt illeti, én már próbáltam pár játékkal a felhőből játszást. 2021-ben az Outriders még eléggé lagolós volt, a Hades vállalhatóbb. A minap pedig a Ghost Recon Wildlandset néztem, az már meglepően jó volt. Nyilván rendesen jobb, látványban pedig alaposan butul, de nem kell lemondanom egy-egy co-op etapot, ha nincs nálam a konzol. Akinek XSS mérce, annak nyilván még közelebb van. Meg hát az eleve 30 fps a One X-re patchelt formájában is, nem 60-120 fps-hez viszonyítom.

Személy szerint drukkolok az AB felvásárlásának. Nyilván egy csomó játék jöhetne Game Passba, az is jó. Másrészt meg más potenciális vásárlóban nincs benne, hogy valamit kezdenek az értékes frencsájzaikkal, ahogy a mostani vezetésben sem. Phil Spencereék lehet, hogy a lovak közé vágták a gyeplőt, és nem a legprofibb menedzsment, de az MS RTS-eit igyekeznek feltámasztani, szóval nem biztos, hogy rossz, ha az ő kezeik ügyébe kerül többek között a Blizzard. A WC3: Reforged helyett is jöhetne egy új verzió, akár konzolra is, mint az AoE 2, hogy újabb RTS-ekről, illetve a különbözRTS-csapatok koprodukciójáról ne is beszéljünk. Az, hogy pár tömeggyártott CoD-ot megkapok az előfizetés mellé, másodlagos.

A minap egyébként Tim Cain (többek között a Fallout és az Arcanum atyja) elmélkedett arról, hogy a felvásárlással az Arcanum jogai is az MS kezébe és az Obsidian közelébe kerülnének. (Már félig visszavonult, már nem rezidens obsidianos, de tanácsadóként besegít nekik is.)

És ugye ott vannak a Sierra kalandjátékai is, ahogy a LucasArts-félék egy részét a Sony hátterével kupálták ki, most megtörténhetne a régi konkurenciával MS-háttérrel :) Persze ezeket (is) viszi a ScummVM, még csak GOG se kell hozzájuk, de jó kiindulási alap. A saját önző szempontjaimból látok itt potenciált.
  • Moby
    >A konzolpiacon a játékosok átlagéletkora folyamatosan emelkedik.

Nyilván, hiszen a felnmövő generációt már egyre kevésbé fogja meg a konzololás. Ugyanezt mondtam én is. Az enyémek is csak addig konzoloztak, amíg kicsik voltak. Aztán eljön a kamaszkor, és ezek a mai kamaszok le sem köpik ezeket a boomer asztali szarokat.
  • Moby
    >amit végtelen ideig lehet sikertelenül, veszteségesen üzemeltetni.

Az MS üzleti jelentéseiben semmi nem utal arra, hogy itt bármi egy kicsit is ne lenne mocskosul nyereségek. Te súlyos fogalomzavarban szenvedsz. Azért temeted az MS-t, mert nem ő a piacvezető, és ezt összekevered a nyereségességgel.
    Ezeket a board elkaszálja, meg hasonlókat meg felejtsük el. Semmit nem tudtok erről, felesleges itt a foteltudós üzletembert játszani. Meg sem tudod nevezni kik ülnek a boardban :D
    Komolytalan az egész beszélgetés. Ezek tények nélküli képzelgésel, ötletelés, és finghámozás arról, amit nem látunk. Amit látunk aza az, hogy eladásban az MS meg sem tudja közelíteni a másik kettőt, mindezek ellenére az üzletág masszívan nyereséges. Ebbe teszitek bele a sértődöttségetek amiatt, hogy nem adnak ki jó exkluzív játékokat. És ennek mentén belehauzzátok ezt a merhaezígymegytovábbakkoraztánittvégemindennek. Semminek nem lesz vége. Ugyanez megy majd tovább. Majd nem keresnek négyszáz csilliárd űrdollárt, csak a negyedét. Ami miatt továbbra is nyalni gfogják a seggemet a kis pénzemért, amit elköltök náluk. Óriási dráma.
  • lwb
    Meglátjuk. Szerintem, ha van motiváció - pénz -, akkor van/lesz megoldás is. Magyarország nem lesz nyilván a fókusz, de a többi európai országgal farvizén mi is beevezünk majd.
  • Moby
    >de a technika fejlődik és eljutunk nemsokára oda, hogy szinte nulla latency lesz

Ehhez most sem a technika hiányzik, hanem az infrastruktúra, azt meg nagyrészt nem a paltformholderek fejlesztik, de még a rájukeső résszel is csigalassúsággal haladnak, vagy üzleti megfontolásokból egyáltalán nem. És ebben nem lesz nagy változás, mert ők mindig abból indulnak ki, hogy a tömeg az igénytelen, és nekik jó lesz a 200+ms latency is, és senki nem fog a magyarországi gerinchálózaton belül (pl) szerverparkot építeni csak azért, hogy az itteni maroknyi közönség ne németből, vagy dániából legyen kiszolgálva. És ez bármilyen technika mellett belebetonozza a rendszerbe a fos latencyt.
  • lwb
    Az angol hatóság itt a jövőre gondolt inkább és - sajnos - igazuk is van. Itt a fórumon leszóljátok, mert a mai megoldásokból indultok ki, de a jövő akkor is a felhőalapú szolgáltatásoké. Ma még a játékélmény nem jó egy streamelt játéknál, de a technika fejlődik és eljutunk nemsokára oda, hogy szinte nulla latency lesz és rohadt egyszerű lesz egy kontrollert vagy éppen billentyűt-egeret egy tévére/monitorra kötni és csak játszani, mintsem venni 800 ezer forintért alaplapot, procit meg videokártyát (nem is a legjobbat ennyi pénzért) vagy 2-300 ezerért egy konzolt. Ahogy ma se néz szinte senki már dvd-t vagy akár blue-rayt, úgy a jövő itt is az, hogy nem lesznek vasak. Ez az egyetlen oka annak, hogy a MS még versenyben van, mert ők nem 2024-5-re, hanem 2030-ra terveznek. Ezért csinálnak game pass-t, ezért fektetnek óriási pénzt szerverekbe és itt fogják megnyerni a teljes piacot majd.
  • lwb
    Ezzel több ponton sem értek egyet. Egyrészt: nincs vége, ma még nincs vége. Nem is állítottam, hogy ma vége lesz mindennek. Azt állítottam, hogy ez egy újabb lépés a sikerelenség felé és nincs olyan üzlet a világon, amit végtelen ideig lehet sikertelenül, veszteségesen üzemeltetni. Ez nem egy ország, ahol nincs következménye a sz.r gazdaságpolitikának és a rekorder inflációnak, de inkább nem politizálok. Itt nem az érzelmek, hanem a számok döntenek.
    A MS még nem tart itt, de fel kell kötnie a nadrágját nagyon gyorsan, mert előbbb-utóbb a board elkaszálja ezt az egészet és inkább fókuszálnak arra a szegmensre, ami pénzt is hoz és nemcsak visz.

A mobilpiac már régóta sokszorosa a konzolpiacnak. A fiaid mobilon játszanak, ahogy a legtöbb gyerek, pláne ha még kisebbek. Ha majd nagyobbak lesznek, felnőnek, nem lesz elég nekik egy fortnite vagy egy minecraft, ahogy egy pixar-rajzfilmnél is lehet szívesebben nézik majd mondjuk a True Detectve-et az hbo-n. Ami ma még unalmas nekik, az később érdekes, sőt, érdekesebb lesz. A konzolpiacon a játékosok átlagéletkora folyamatosan emelkedik. A 80-as, korai 90-es években 14 év felett szinte senki se játszott csak a kockák, ma már 30 feletti az átlagéletkor ebben a szegmensben. Felnőttek a NES-en vagy C64-en szocializálódók és nem szakítottak a hobbival.
    A mobilpiac nem a gyerekek miatt annyival nagyobb a többinél, hanem részben Ázsia miatt és részben azért, mert nem igényel extra befektetést. Mobilja mindenkinek van amúgy is.

Itt a felhőalapú játékok fognak majd változást elhozni.
  • Zóanagyvarázsló
    A brit felügyelet is nem kis részben a felhőtúlhatalom félelmére hivatkozva kötött bele az Activision Blizzard felvásárlásába. Hogy a CoD-nál ez fontosabb, azzal egyet is értek, hogy ehhez éppen az AB a kulcs, azzal már nem éppen. A King viszont szintén fontos része a csomagnak.
  • Moby
    Egyrészt ezt már fújja mindenki az xbox one generáció vége óta, hogy az xboxnak annyi. Nem lett annyi. Sőt. A klasszikus konzolpiac meg amúgy is rohamtempóban robog a szakadék felé. A fiaim generációja már le sem szarja ezeket a konzolokat. Számukra nem létezik már más, csak a mobil. Ebben az egész klasszikus konzolérában van még egy jó generáció, aztán hanyatlás.
  • Zóanagyvarázsló
    A Gears 3 szerintem a 360-as mélypontja volt a szériának, a 4-5-öt nem éreztem rosszabb nála. (Az 1 rosszul öregedett, a 2 és a Judgement szerintem a legjobb.) De ez részletkérdés, a system sellerség tényleg ott tűnt el. Jó co-op lövöldének örülnék mondjuk, de a Halo 5-6 a szériából még jobban lefelé lóg ki, mint a Gears 4-5.

Nyilván több és jobb jó lenne, de nincs már a talonban Bungie, Epic és Lionhead. Az új - pre-Bethesda - stúdiók kisebbek és más műfajokban utaznak, először is az kéne, hogy produkáljanak valami indie szint (Grounded, Pentiment) fölöttit is, ami eddig kb. a Psychonauts 2 volt, azután meg elment a Double Fine kisebb projekteken dolgozni csendben.
  • lwb
    Nyilván nem Horizont akarok boxra is vagy Naughty Dog szerű játékokat. Hanem csak azt, amiben jók voltak eddig, de 10 éve borzalmasak. Gears 1-3 vs Gears 4-5. Elég sokat elmond ennyi is az xbox állapotáról.
  • Zóanagyvarázsló
    Értelek, de azért a GoW mégis annyira új IP, mint a Resident Evil 7. A Horizon meg nagy siker, vannak erényei, de engem az egész trendkövetése taszít: ilyen filozófiájú új IP-t én nem kérek, de régit se. Korábban változatosabbnak éreztem a Sony játékair, volt is PS3-am, most már egyre inkább homogenizálódnak számomra, ellenszenves minta. De tőlem csinálhatja az MS is, multiplatfirmra retróra jó marad ettől még a Box.
  • lwb
    "Új IP sonynál nincs,itt van de gyenge."

Azért azt tegyük hozzá, hogy a Horizon, az újféle God of War vagy a Tsushi azért nem olyan régi IP-k .... Horizonból most jelent meg a második, a GoW-ból szintén, Tsushimából meg eddig csak egy. Ezek azért elég új IP-k egy gearshez, halohoz vagy forzához képest (6-7. részeknél vannak, több évtizede már). Ezek mind az elmúlt pár évben jöttek a sonyhoz, most épp szerintem nem kell nekik új ip, mert ezek menedzselése is elég nagy meló. És igen, tudom a GoW régi IP, de az új GoW és a régi GoW-ok között 0 hasonlóság van, nyugodtan hívhatjuk új IP-nak.
  • lwb
    Jobb nem lesz, de rosszabb még lehet. Régóta mondom: nem lehet sokáig fenntartani egy sikertelen piaci modellt. A MS-nak sok pénze van, de nem az xbox-ból és bár türelmesek, egy idő után minden türelem elfogy. Én azt gondolom, ha Phil Spencer nagy kísérlete a "netflix for gaming"-gel nem jön be, az nem azt jelenti majd, hogy akkor vissza a rendes, sony-féle játékvásárlós időhöz, hanem hogy akkor kuka az xbox projekt és teljesen átmennek cloudra, új gépet vagy platformot ki se adnak, csak egy chromecast-appletv kategóriás játékstreaming sticket, oszt' hajrá.

Azt meg mindenki fantáziájára bízom, hogy mennyivel lesz jobb a fogyasztónak, ha a sony teljesen versenytárs nélkül marad a klasszikus konzolpiacon ...
  • TomStorm
    Folytatások és remake-ek tömkelege (kivételek amiket Zóanagyvarázsló írt).Azokat már kukázták.
    Új IP sonynál nincs,itt van de gyenge.
    Starfield még egy esély aztán ennyi.

Viszont jön D4 1 hónap!!:D
    Ja és Dead Island 2-nek jót tett a sok év leállás,imádom.
  • TomStorm
    Folytatások és remake-ek tömkelege (kivételek amiket Zóanagyvarázsló írt).Azokat már kukázták,sajnos..
    Új IP sonynál nincs,itt van de gyenge.
    Starfield még egy esély aztán ennyi.

Viszont jön D4 1 hónap!!:D
    Ja és Dead Island 2-nek jót tett a sok év leállás,imádom.
  • Moby
    Jó játékot meg majd csinál más, ahogy eddig, ezek meg majd beleteszik nekem gombokért ganépasszba. Ettől jobb szcenáriót én nem látok a piacon, csak gecibbet sokkal több flitterrel.
  • Moby
    >Mert akármit is mond Moby, a 3rd party multiplatform játékok nem fogják eladni a konzolt,

Én még mindig ugyanazt kérdezem: kit érdekel ez? Jobb lesz bármi is, ha majd sokat adnak el...valahogy? Semmi sem lesz jobb. Miért érdekel ez itt bárkit? Jobb lett attól a sonynál bármi, hogy most annyit adnak el, mint az atom? Semmi sem lett jobb. Azokból az arany évekből élnek, amikor szenvedtek, mint a kurvaélet. Azóta egy fia normális dolgot nem termelt ki az a platform. A sikeresség, a piaci elsőség senkinem nem tett még jót a történelemben fogyasztói szempontból. Mégis midenki azért rinyál, hogy nekik legyen jó. Faszt legyen nekik jó! Legyen jó nekem! És eddig minden afelé mutat, hogy nekem annál jobb, minél szarabb nekik. Bármelyiknek. És viszont. Az MS nem azért nem termel ki jó 1st party játékokat, mert kevés gépet adnak el. A frodítottja lehet igaz, de ha sokkal többet adnának el, akkor is ugyanezeket a szarokat csinálnák, mert nem értenek hozzá. Phil lószart nem ért ebből az egészből, segghülye az is játékokhoz. Ha értene hozzá, látná ezt, de nem látja. Akkor látja, amikor máj baj van, hogy baj van. De ő legalább ahhoz ért, hogy ha már játékot nem tudnak letenni, akkor tesznek le olyat, amit tudnak. A sony 10 éve saját maga másoldája lett, és mellette szart sem tesznek le, ott szopatják csatakosra a vásárlóikat, ahol érik. Tényleg ez kell mégegyszer? Nekem biztos nem, de ha ennyire szeretnétek, van mág rajtuk kívül hasonló mentalitással megáldott formáció a piacon :) Ha az MS-nek sokkal jobb lenne, kétszer ennyire lennének tetvek, ne legyen senkinek illúziója.
  • Voyager5
    Skyrimben szerintem ilyen 1000+ órám van két platformon, és a mai napig előveszem néha-néha.
    A Diablo IV-en kívül a TES VI-ot várom igazán.
    Elvileg őrlángon már fejlesztgetik, és amint kint a Starfield erre dobják majd át a deveket.
  • lwb
    Hát, a legutóbbi TES az 12 évvel ezelőtt volt a Skyrim, azóta az a franchise halott, a legközelebb meg a TES6 lesz, talán 3-4-5-6 év múlva, ha minden jól megy. Az is lehet, hogy már nem is ezen a generáción.

PC-n játszottam én is őket, de a Skyrimet végigvittem konzolon is és játszható volt modokkal 60 fps-re feltolva már a hivatalos patch előtt is. Ettől még nagyon kell egy win a MS-nak konzolra most.
  • Zóanagyvarázsló
    Vicces ez az SG. Ha a telefonos brigád az asztali webhelyet választva kommentelne, nem látszódnának itt mindenkinek? Amúgy is elég rossz a telefonos verzió, én olvasni is úgy szoktam.
  • Zóanagyvarázsló
    Bevallom, sosem voltam TES-rajongó, jó ideje ellenszenves a Bethesda játékfilozófiája. Talán a Game Pass miatt megnézem majd daykevés, hogy mit tud konzolos és PC-n a Starfield, de nem vagyok besózva, viszont a játékaik a leginkább PC-re valók számomra (modok).
  • Voyager5
    Igen, ugyanazt az enginet használják, creation engine vagy mi a neve, de elvileg felturbózott verzió, és ezzel fog készülni a TES VI is..
    Szóval bughalmazra, moddolásra (PCn), esetleges VR verziókra készülhetünk így első körben :D
  • lwb
    Ez is teljesen igaz.
    A jó hír, hogy Phil érti-érzi ezt az egészet és talán tesznek is ellene valamit. Nagyon félek a 30 fps-es Starfieldtől... Inkább legyen RT off opció meg miegymás, de kell az a 60 fps. Tudtommal ugyanazt az engine-t használják, mint a FO4-ben is, talán nem lehetetlen elvárás ennek a megoldása. Még ha ez 1080p/1440p-t is jelent vagy FSR2-t erősen.
  • Zóanagyvarázsló
    360-ra jött még Gears, a Judgement is, és a Halo 4 is még 360-as játék volt eredetileg. A Fable-t meg már nem is írtad, annyira eltüntették. Forza egyébként jött már nemrég, csak a Horizon, nem a Motorsport.

Megjegyzem, 360-on még nem csak first-party exkluzivitás volt, nyitottak RPG-kkel (Blue Dragon, Lost Odyssey), sőt a From is nekik gyártott közvetlenül a Demon's Souls előtt (Enchanted Arms, Ninja Blade). A Mass Effect is ismerős cím lehet (vagy még korábbról a KotOR 1-2-ről és a Jade Empire). Nem mondom, hogy ezek mind klasszikusok lettek, az Enchanted Arms érkezett később PS3-ra is, de sok szempontból más volt az a generációkezdés.
  • Voyager5
    Probald ezt a linket:
    https://m.sg.hu/listazas.php3?id=1116192007
  • Evoluti0N
    .
  • Voyager5
    Elkalandoztunk valóban. Meg ráadásul többrétegű ez a dolog, és nincs rálátásunk mindenre.
    Lehet, hogy ez így jó az MS-nek (éppen), és már akkor elengedték a gen-t, mikor még el sem kezdődött.
    Lehet, hogy nem is akarnak konzol eladásban versenyezni, who knows?

Az viszont biztos, hogy valamiféle internal QA/QC team-et azonnal fel kéne állítaniuk, akik aztán visszadobnának
    minden szart a stúdióknak, vagy legalábbis megtalálnák a balanszt, hogy valami lehet megosztó/kreatív (= szar?), valaminek viszont
    kibaszott jónak kell lennie.
  • Evoluti0N
    . megint kek
  • lwb
    Messzire mentünk a témától: az én véleményem az, hogy hacsak nem akarja elengedni ezt a generációt is a MS, akkor valamit nagyon kezdenie kell az xbox-szal. Mert akármit is mond Moby, a 3rd party multiplatform játékok nem fogják eladni a konzolt, de a game pass egyedül is kevés ahhoz, hogy a hátán elvigye az egész platformot. Tartalom kell hozzá, tartalmat meg nekik kéne csinálni. Valahol értik ezt ők is, ezért vásároltak be a stúdiókból, csak az eredménye ezeknek az akvizícióknak, az nem látszik még.
  • lwb
    Mint hw gyártó igen, ez igaz, de mint brandnév a MS jóval nagyobb és erősebb brand. Nyilván sw és server megoldások miatt, nem a hw miatt, ez igaz. De akinek van pc-je, az a MS-ot jobban ismeri, mint a Sonyt.
    A MS mint cég is sokkal nagyobb. A tavalyi éves bevétele 207 milliárd dollár körül volt, a Sony bevétele meg 81 milliárd. De ugye kb pont annyi a Sony a PS-ben is, mint amennyi a Ms az xboxban. Mármint a dobozon belül. AMD chipek meg egyéb 3rd party megoldások mindegyikben, csak a logót nyomta rá a MS/Sony, annyi az eredetiség benne.
  • Voyager5
    Szerintem meg sokkal jobban cseng a Sony, mint hardware gyártó.

Anyám elé leraknék mondjuk 2 fejhallgatót egyik Sony, másik Microsoft, 99% hogy a Sonyt választaná.
    Másnap ha anyám bemenne a Media Marktba, hogy vegyen az unokának gépet Fortniteozni, akkor ugyanez játszódna le, csak immár a konzolokkal :) (Feltéve, hogy Media salesman kussban marad, és nem kezd el kampányolni egyik oldal mellett sem)

Manapság a tudatos vásárlás mint olyan, már gyakorlatilag megszűnt létezni, nincs idő/agyi kapacitás etc. rá az emberek 90%-nak.

"A PS azért lett ekkora brand, mert a játékok jók volt a PS-re."
    Azért is. Meg azért is, mert volt egy röpke 6-7 év előnyük (meg olyan 250.000.000+ eladott konzoluk) a boxszal szemben, előbb mentek a piacra, és ez kurva sokat számít.
  • Evoluti0N
    .