• militavia
    #9847
    Mondom, ezek szép elméletgyártások.
    Hol van a gyakorlati bizonyíték?
    Ne keverjük már az álmokat a műszaki és fizikai/kémiai realitással.

    Ha mindenki úgy állna hozzá a dolgokhoz, mint te, akkor ma nem repülnénk, lovasszekerekkel közlekednénk, agyagházban laknánk, nem lenne áram, nem tudnál SG-zni. duma az, amitől feláll a hátamon a szőr. Amikor valaki felhívja a realitásokra a figyelmet, akkor az egyből lehurrogják. Gyakorló mérnökként ettől az okádhatnék jön rám. Nagyon elegem van ebből a rózsaszínt technooptimsta álmodozásból.


    Lehet csinálni, csak amikor egyesek a marsi élet és mentőcsónakkal promóznak MA, akkor mi a túróról beszélgetünk? Jelenleg egy 4-6 fős személyzet életben tartása sem megy külső segítség nélkül, akik baj esetén azonnal lejönnek mentőcsónakkal. Jelenleg a 100% recycling sem megy, amikor ugye a bibi az, hogy valójában a túléléshez a termelésnek odafent növekedni is kéne és mindent legyártani odafent újra. Ettől olyan beláthatatlan távolságra vagyunk, hogy szavak nincsenek. Nézzétek meg hány iparág terméke van az ISS-en, ami csak a túléléshez kéne. Hogy idelent a földön mibe kerül legyártani egy szájbavert napelem táblát.

    A gyakran felhozott SR-71 és más műszaki csoda nem csoda volt, hanem az, hogy a kor mérnöke felismert a rendszerszemlélettel, hogy mi az, ami elérhető. ÉS összerakták. Csak persze annak ára is van. Nézd meg mibe került reptetni 1 db SR-71-et és mibe 1 db airlinert. Tehát nem az volt, hogy egyesek minden alap és műszaki tudás nélkül álmodtak és tudák mi ára lesz ennek. A tömege túlélése nem lehet űrtechnika.

    Akkor ezek után kezdjük felmérni a Marsa költözés álmot azzal, hogy mi lenne, ha a Földön próbálunk túlélni, akármennyire is "okosan" szétkúrjuk az egészet.

    OFF

    Halkan jegyzem meg ennek a balfasz megközelítésnek is részben az eredménye a bolygó szétkúrása. Mert a tömegek és a technopápák azt a hazug narratívát tolják, hogy a technológia mindent meg fog és tudni oldani. Amikor az emberi természet miatt az eddig az eredmény, hogy ha valamit fajlagosan jobban csinálunk, akkor elkezdünk többet fogyasztani = hiába fejlődünk, mégis egyre nagyobb a lábnyom. És azt kamuzzák, hogy ebből az ördögi körből ki lehet törni azzal, hogy csak simán fejlesztünk és csá. Ennek eredménye lett, hogy 40 év alatt a 800-1000 kg-os kocsik helyett ma 2,5-3 tonnás SUV-ok is vannak az utakon és ez viszi a prímet.

    Közben nézzél rá egy 2001-es mobilra és egy maira. Az egész telefon fele olyan nehéz nem volt, mint egy mai AKKSIJA. Az online szolgáltatások a telefonok mögött annyi energiát esznek meg, hogy lényegében minden okostelót képzelj el, hogy egy kis hűtő áramfogyasztása jut rá.

    ON

    Remélem ezzel sikerül némi fényt gyújtani. A jelzős, műszaki paraméterek nélküli duma az, amitől feláll szintén a hátamon szőr. Semmiféle reális koncepció nincs itt, csak "mások tudnak álmodni". Nem, bakker, TERVEZTEK. És nem semmire alapozva. Egy sima "hogyan varrjunk akkor máshogy és gyorsan is" nem álmokból, hanem kemény munkából lett.


    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.11.24. 08:59:04