• [NST]Cifu
    #7401
    Miért volt a HST bukta?


    Egyfelől alaphelyzetben irgalmatlan drága volt, úgy, hogy eredetileg 400 millió dollárt szántak rá, végül az indítással együtt 4,7 milliárdba került. A Challenger-katasztrófa és az azt követő káosz miatt 1986 helyett 1990-ben indították csak, és miközben irgalmatlan összegeket tapsoltak el a tárolására és a fedélzeti rendszereinek folyamatos karban tartására, ehhez képest ugye kiderült, hogy komoly gondok vannak vele. Az indításakori probléma volt ugye, hogy csak az űrsiklóval való indítás volt opció a NASA számára.

    Ez után következett 5 javító misszió, kumulatív költségek terén hozzávetőleg 4 milliárd dollárért, és ott is voltak menet közben kialakult problémák (pl. a NICMOS hűtés-problémája). Ebből a pénzből nyolc Very Large Telescope (VLT) vagy Giant Magellan Telescope (GMT) jön ki. Aligha vitás, melyik lenne a jobb befektetés.

    Vannak olyan hullámhossz-tartományok, amik valóban a világűrbe célszerű telepíteni a teleszkópot, de a HST által lefedett tartományok kis kivétellel nem ilyenek.

    Ugyan ez a veszélye a JWST-nek is, nagyon túlvállalták magukat, és könnyen lehet, hogy a kevesebb több lett volna - vagyis kisebb, kevésbé grandiózus űrteleszkópokat építeni, és azokból többet feljuttatni - ha már mindenképpen űrteleszkópokban gondolkodunk.

    A képei mind csak marketing voltak...


    Természetesen nem. De akadtak bizony direkt mesterségesen színezett, amúgy tényleg baromi látványos képei bőven, amit kifejezetten a médiának szántak.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.28. 15:50:26