• [NST]Cifu
    Ettől még SpaceX kifejleszthetné, hisz a jövőben az itt nyert tapasztalatokra nagy szükség lesz.

Rossz a sorrend. Feltehetően a BFR/S döntés gyökereiben akkor született meg, amikor a NASA a vízre-szállás igényét bejelentette. A SpaceX először ugye azt nyilatkozta, hogy ennek ellenére is megcsinálják a szárazföldi leszállás képességét. Majd feltehetően Musk hátradőlt, és azt mondta, hogy fenéért pazarolják az erejüket a Dragon v2 leszállására, inkább skálázzák vissza az ITS-t, és fordítsák arra az erőforrásokat.

A Dragon v2 tapasztalatai ilyen téren nem feltétlen mérvadóak. A leszállás maga ismert, a Falcon 9 első fokozata sokszor megcsinálta már. Viszont a Dragon v2 a 4x2 SuperDraco hajtóművével olyan kompozíció, amelyhez hasonló máshol nincs, mindegyik másik űrhajó és rakétafokozat esetében a hajtóművek a jármű alján vannak.

Tehát a Dragon v2 tapasztalatok nem feltétlen relevánsak e téren...

Teljesen irreális ezt kifejleszteni 2022-ig.

Hogy kifejleszti, azt esetleg még el tudom képzelni. Hogy 2022-ig két BFS fog leszállni a Marson, azt én sem hiszem...

s számoljunk azzal, hogy 2022-ben ez a kettő űrhajó, csak akkor jut el, ha LEO pályán jópárszor újatöltik.
    Hányszor is? 8-szor daraját?

Tudom, hogy egyszerű 1100 / 150 tonnával számolni (űrhajóban lévő üzemanyag osztva hasznos teher), de többszörösen is hibás.
    1.: Az 1100 tonna az összes hajtóanyag mennyiség, amit a BFS magával tud vinni. Viszont eleve újrafelhasználhatóra szánták, ezért van a leszállásra tartalékolt hajtóanyag az un. Header-tankban. Musk még azt is említette, hogy 50 tonna hasznos terhet hozhat tipikusan vissza. Ez alapján ~50-70 tonna hajtóanyag maradhat a Header-tartályokban.
    2.: A fentiekből fakadóan ~1030 tonna üzemanyagot kell csak áttankolni.
    3.: Csakhogy a Reddit nekiálltak számolgatni, és rámutattak arra, hogy ha egy BFS üresen megy fel, akkor elvben ~192 tonna üzemanyag marad a tartályaiban. Ehhez persze az is kell, hogy a gyorsító fokozat valamivel később (vagy nagyobb sebességgel) váljon le, de ha ez lehetséges, akkor teljesen reális, hogy nem kell dedikált tanker űrhajó. Egyszerűen felmegy egy üres BFS, és a tartályaiban maradt üzemanyagot átlötyköli a másikba (engem amúgy inkább ez a megoldás zavar...).
    4.: Ebből 1030 / 192 = 5,36 jön ki. Ha optimisták vagyunk, 5, ha pesszimisták, akkor 6 újra tankolás egy teljes feltöltés. Egyébként az ide vonatkozó képen 6 "tanker" látható, 5 a földön, egy pedig az újratankolandó űrhajó alatt.