-
Veszélyes lehet a 2. fokozat üzemanyagára, annyira túlmelegedhet a naptól, mert a fekete szín ugye elnyeli a napfényt és ez felmelegíti míg a fehér visszaverné.
A LOX tartály körül fehér jégréteg képződik, erről írtam is alant. ;)
Mivel pedig csak az indítás előtt töltik fel (hasonlóan a Falcon 9-hez), így nincs komoly veszély.
Ugye ez a festék súlya az alu rakétákra is igaz lenne azt sem festenék akkor le ha a súly miatt aggódnának, mert ugye annak sem szabadna rozsdásodni, meg még elég világos színű is vissza is verné a fényt, mégis lefestik hogy még jobb legyen.
STS-1:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
STS-5:
Mi a különbség? A külső üzemanyag-tartály (External Tank, ET) az első repüléseknél fehér színre le volt festve. Aztán azt mondták, hogy a festék nehéz, spórolni kell (mivel az űrsikló túl nehéz lett), így festés nuku. Így repült az összes útján azután.
Atlas-5:
Az alsó képen jól látni, hogy bizony ez csak alapozót kapott...
Szojuz:
Hát a Szojuz sem kapott fehér festést.
Sorolhatom tovább. A fehér festésnek tényleg van egy olyan előnye, amit mondasz, de amint a példákból látod, korántsem olyan szintű a dolog, ahogy azt feltételezed. Én is némileg meglepődtem, mert ugye hőszigetelése nincs, így jelentős jégképződés adott a párás levegőben, és ez nem jó (érdekes kérdés, van-e köze ahhoz, hogy nem tudott pályára állni). De önmagában a fekete szín így nem hátrány.