-
Sequoyah #4409 Felreertettel, en ilyet nem mondtam, hogy az idosek nem lennenek kepesek valamire. En azt mondtam, hogy ha osszehasonlitunk ket fajt, ami egyebkent minden egyeb korulmenyben azonos (hasonlo bolygon elnek pl, hasonlo felepitesuek, stb...), amik kozul az egyik atlag 50 evig el, a masik atlag 500 evig, akkor a kovetkezot tapasztaljuk:
Eloszoris feltetelezzuk, hogy a generaciok kozotti genetikai atalakulasnak van egy hatara. Ha tul nagy mertekben atalakul, akkor az kontraproduktivva valik, degeneraciokhoz vezet. (erre szamtalan pelda van a foldi evolucioban)
Szoval a generaciok kozotti fejlodes maximumat vegyuk X-nek. 1.000.000 ev alatt ez alapjan az 50 eves elethosszu faj 20.000 X-et kepes fejlodni, mig az 500 eves eletteartamu faj mindossze 2.000 X-et, tehat tizedannyit fejlodott. Vagy ugy is megfogalmazhatjuk, hgoy adott ido alatt sokkal kevesebb utodot nemzenek.
Tehat nem a generacion beluli egyeni fejlodesrol beszelek, hanem a generaciok kozotti evolucios fejlodesrol.
A foldon is a leggyorsabban fejlodo fajok szaporak, es rovid eletuek.
Szoval szerintem sokkal valoszinubb, hogy olyan hosszan elo fajokkal talalkozunk, akik onmagukat tettek halhatatlanna.