• [NST]Cifu
    Igen, amikor először leírtam, hogy ettől még nagyon messze van a lézer technológia, utána gondoltam végig, és számoltam kicsit utána. Elvi szinten tehát akár mostanság is megvalósítható a 100GW-os lézer, noha egészen biztos vagyok benne, hogy dollármilliárdokba fájna, és el kellene szöszölni egy ideig, amíg a megfelelő összehangoltságot és fókuszt sikerülne elérni. De még egyszer, elvi szinten nem kell hozzá hatalmas ugrás.

Ha innen nézzük, hogy akkor a Starshot projekt technológiai akadályai már inkább azok a mini-robotok, amiket el kéne indítani, és a lézer-kommunikáció, amellyel az adatok vissza indítanák a Földre.

Így második nekifutásra azt mondom, hogy annyira nem is elmebeteg ötlet ez az egész. Ráadásul a projekt kész elemei aztán felhasználhatóak későbbi küldetésekre, tehát az összes közelebbi csillaghoz lehet küldeni szondákat, hogy felderítsük a környezetünket. Dettó felhasználható bolygóközi űrhajózáshoz is, sőt, segíthet akár az Oort-felhőt felderítő tudományos misszióknak is.

De ilyenkor mindig ott van a kisördög, hogy oké, de ilyen nagyságrend lenne például egy űrlift megépítése is. :)