• [NST]Cifu
    Mint írtam, a megfogalmazás talán kicsit éles, de én még most is visszautalnék arra, hogy a SpaceX nagy hazárdőr, és bármit megtesz, hogy a konkurencia alá vágjon. Említettem a SES-8 esetét, abba csaknem belebukott a cég. A kanadai CASSIOPE műhold esetén 5 évvel az eredetileg vállalt indítási határidő után teljesítették a szerződést, mert nem volt benne kötbérre vonatkozó passzus - ez volt a "10 millió dollár alatti" indítási költség ára a kanadaiak részére.

Nem vitatom el az eredményeiket, csak megjegyzem, hogy azért ez nem annyira tiszta ügy, mint amennyire sokszor tűnik.

Talán Musk és rajta keresztül a SpaceX agresszivitása az, ami nemgyerebe nekem.
    Én sokkal többre tartom a Kayser leszegett fejjel való nyomulását az OTRAG esetében, vagy Gary Hudson lelkes optimizmusát a Rotary Rocket esetében. Mindkét esetben véleményem szerint az az agresszív (bár kétségkívül sikeres) üzletember hiányzik a képből, ami mondjuk Musk-ban megvolt.

Ami veszélyt én látok, hogy piaci szereplő maximum akkor lehet sikeres a SpaceX ellenében, ha hasonlóan agresszívan nyomul rá az állami pénzekre (a SpaceX ugyebár rengeteget köszönhet a Darpa és NASA pénzeknek) az induláskor. Ilyen például a Sierra Nevada, akik minden követ megmozgattak (és megmozgatnak) a DreamChaser sikeréért (beleértve, hogy megakasztották a NASA Crew Transfer Vehicle projectjét a tenger megtámadásával 2014 végén). akik viszont csak űrhajó fejlesztéssel foglalkoznak, hordozórakéták terén másra vannak utalva (ez meg is látszik, hiszen pattognak a különféle opciók között évek óta, de a SpaceX-nél olcsóbb opció per pillanat nincs).

Az én titkos favoritom egy másik internetzsonglőr, Jeff Bezos és a Blue Origin, tehetségben ott sincs hiány, hozzá kell tenni, ők is kaptak állami pénzt (egyszer ~3 és egyszer ~22 milliót) a NASA CCDev keretében, de náluk inkább igaz, hogy saját zsebből finanszírozzák megukat.

Viszont hogy képesek-e versenyre kelni vele? Efelől erős a kétségem...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.01.21. 17:19:54