• [NST]Cifu
    Az, nagyon kevés lenne.

Pontosan ezért írtam. De miért is lenne nagyon kevés? Mihez képest?

Ha megnézed a wikiben is évi 1,3 milliárdot írnak a becsült teljes költségre, a hivatkozás is ennyit ír, és a wiki hivatkozásában is ennyi szerepel.

Direkt nem a becsült összeget írtam, ugyanis az Asia Times linkjén nincs forrásmegjelölés, most végigtúrtam a netet, és 500 milliótól 2 milliárdig minden előfordul. Itt 1,2-1,3 milliárd dollárt írnak például, de zéró forrásmegjelöléssel, és hozzávetőlegesen.

Szóval még mindig nem tudom, honnan veszed, hogy nincs pénz rá (remélem nem a wikiről).

Nem, saját vélemény, mégpedig onnan származtatva, hogy látványosan kijelölt célok vannak a kínai űrprogramban (első kínai ember az űrben, első emberes űrrepülés, első kínai űrséta, stb.) és az első emberes repülés előtt még olyan is volt, egy évben két indítást hoztak össze (2002, SzenCsou 3-4). Aztán jött egy évre rá az első egy emberes repülés, utána 2 évre rá jött a következő (2 ember, 5 nap, SzenCsou-6), újabb 3 év kellett a következőre, ahol az első űrsétát lezavarták. Utána nagy csönd, jön a kínai űrállomás, majd az első ember nélküli dokkolás három évre rá, és újabb egy évre rá az első emberes repülés az űrállomásra, majd megint egy év kihagyás, és még egy.

Érdemes megfigyelni, hogy a lépések között hatalmas kihagyások vannak, még úgy is, hogy ezt semmi sem indokolja, a sikeres ember nélküli űrállomás dokkolás után 8 hónapot vártak a következő, emberes űrhajó indítására. Megint egy évet vártak a következőre. Nem indokolja semmi azt, hogy ne lehessen akár több indítás egy évben, csak az, hogy egyszerűen ennyire van pénze a kínai űrügynökségnek.

Megjegyzés: te is konkrétan zéró érvet hoztál fel, miért is nem lenne igaz. Szóval a tied is pont olyan vélemény, mint az enyém, semmivel sem tudtad alátámasztani, miért ne így lenne, és te is csak egy wikiről származó forrásmegjelölést tudtál felhozni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.12.01. 08:33:27