-
Irasidus #3779 De nehéz a felfogásod. Én arról beszéltem, hogy a kitakarás MÉRETE nem egyedi, mert MÁSHOL, más égitest körül már fedeztek fel ilyen mértékű, meg ennél nagyobb fényességcsökkenést is. Azért írtam ezt le, mert ezen annyira elcsodálkoztál, és értsd meg, ez nem különleges dolog. Az érdekes ebben a felfedezésben az, hogy ez nem egy idős csillag, így nem egyértelmű a magyarázat, mivel nem lehet visszamarad törmelék-korong. Erre mondtam, hogy ez Móricka-effektus, vagy tudományosabban a "fehér foltok istene". Ami azt jelenti, ha nem tudunk valamit, akkor az bizonyos emberek számára ET, UFO, Isteni csoda, stb. Azaz az ilyen ember nem-tudásra hivatkozik. Nem tudjuk, tehát ET! Mert mit is tudunk? Egyenlőre semmi biztosat. Érted már mi a problémám ezzel a hozzá állással?
A cikkre visszatérve. Tudod, a kézenfekvő protoplanetráis és ütközéses törmelék felhők mellet, vannak a csillagok körül másfajta törmelékfelhők is. És egyedül ezeket a kézenfekvőeket zárták ki, de például már az Oorth-felhőt, ami szintén egy törmelékfelhő nem zárták ki. Másrészt a belinkelt idézetben arról van szó, hogy még nem találták meg ennek a nyomát. Ez nem egyszerű dolog, hogy a zajból kiszűrjük a megfelelő infravörös hullámhosszt, ehhez el kell készíteni egy csomó karakterisztikát, hogy milyen és mennyi anyag - ekkora távolságból -, milyen hullámhosszon bocsátaná ki az elnyel infravörös sugárzást. Ez sok idő.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.18. 03:08:04