-
Én direkt Zubrin és McKay elképzelését linkeltem be, mert Zubrin mérnök, így szemben sok másik terraformálási "elképzeléssel" (a fantazmagória jobb szó rájuk szerintem) számok terén is alaposabb, illetve technikai konstrukciókról is szó esik bennük. Zubrin kidolgozta a Holdi aluminium-gyártás elvi technológiáját, költséget ezekhez sem írt, mert a várható nehézségek miatt túl nagy a szórás (az Apollo-program esete, amikor az eredeti költségbecslés 7 milliárdját a vezető mérnökök 11-12 milliárdra srófolták fel biztonsági tartalékként, így került Webb elé, aki csaknem megduplázta azt, és 20 milliárdot kért a Holdraszállásra Johnson elnöktől - és még az ő által megadott összeg is 5 milliárddal alulbecsülte a program összköltségét).
Zubrinék egyébként az Aszteroida-övből mozgatnák a négy kiválasztottat a Mars felszinére (ezeket persze először fel kell kutatni, alaposan megvizsgálni). A tükrök és később az üvegházhatású gázok lényege az, hogy a Mars "sapkái" elolvadjanak, így sűrűbb légkört és melegebb hőmérsékletet biztosítva a felszínen. Természetesen a kisebb gravitáció miatt ez a légkör lassan elszökik, de itt évezredes nagyságrendszerben kell gondolkozni, ami kellően hosszú távú probléma ahhoz, hogy az első időkben ne kelljen vele foglalkozni. A sugárvédelemre megoldása alapvetően nincs senkinek - napkitöréseknél nem mész akkor sem a felszínre szkafander nélkül, ha a légkör már oxigéndús. Ez is egy olyan technikai kihívás, amire az elkövetkező generációknak kell majd megoldást találniuk.
De itt megjegyezném, hogy Zubrinék elképzelése alapvetően azt szolgálja, hogy a tartós Marsi emberi kolóniák életét megkönnyítsék. A magasabb hőmérséklet miatt nem kellene fűtött szkafanderben mászkálni, a sűrűbb légkör pedig lehetővé tenné, hogy viszonylag egyszerű légzőkészülékkel, szkafander nélkül lehessen a felszínen dolgozni. Ahogy azt egyszer kifejtette, a légkör oxigéndússá alakítása, majd az ökoszisztéma kialakítása csak ezek után jöhet, de az első lépcső ehhez a melegebb felszín és a sűrűbb légkör. Amire ez megvalósul, az még mindig egy emberöltő, dehát az ezt követő lépcsők megtervezése és kivitelezése már a következő generációk feladata lenne. Zubrin az első lépcső megvalósításán gondolkodott komolyan alapvetően (ebben az adott elképzelésben).