• [NST]Cifu
    Én így találtam a fotót, de közben itt egy teljesen más történetet vázolnak fel. E szerint a műhold antennáját tesztelték volna, de egy fém teherautóplatón ez nem lett volna igazi, ezért inkább egy fa ökrös kordéra rakták a teszt idejére.

Hogy miért kellett az antenna tesztet ilyen megoldással csinálni, nem tudom.

Számomra is furcsa volt, mert azért India messze nem volt ennyire elmaradott, de a másik fele az, hogy amikor az indiai és pakisztáni atomprogramról gyűjtöttem információkat, vagy például a kínai (1960-as évekbeli) emberes űrrepülés-előkészületekkor, akkor máris nem volt annyira hihetettlen egy ilyesmi.

A kínai esetből így hirtelen nagyon bennem volt az, hogy az egész űrhajós kiképző programjukhoz (ismét, még az 1960-as évekbeliről beszélek) kaptak egy darab telefonvonalat és egy darab szállítójárművet (egy dzsipet).

Ezek után számomra elsőre nem tűnt olyan elképzelhetettlennek, hogy egy műholdat adott esetben megfelelő szállítójármű hiányában ökrös kordéval mozgassanak... (amennyiben a hadsereg érintett lett volna a programban, egészen biztos vagyok benne, hogy másképpen nézett volna ki a dolog, de hiába, nem csak az USA-ban és a Szovjetunióban, de a világ minden táján a civil programok csak megtürtek, amíg nem hoznak politikai hasznot... :)