a vándorcirkusz HBO .....
 • Rafaelo
  #6
  Carnivale - A vándorcirkusz

  Tévé Az HBO mozicsatorna ismét egy közkedvelt amerikai tévésorozatot indít februárban. A 2002-es és 2003-as évek sikerei, a Szex és New York, illetve a Mocsok macsók vagy a Sírhant Művek után íme egy újabb világ tárul elénk a Carnivale – A vándorcirkusz című sorozat jóvoltából, 2004 februárjától.

  A sorozat elsősorban azokhoz szól, akik kedvelik a misztikus, titokzatos, elmés történeteket és szeretnek elgondolkodni a látottakon. A Carnivale története az 1930-as évek Amerikájában játszódik Oklahomában. Egy utazó mutatványos cirkusz életét követhetjük nyomon. Amerika egyik nehéz történelmi korszakában, a Nagy Gazdasági Válság korában a népiesen Dust Bowl-nak (kb. Homokos-medence) elnevezett sivatagosodó környéken. Abban az időben a mezőgazdaságot tönkretette a szárazság és a titáni méretű homokviharok, mely büntető égi jelként felfogva elűzte a környék vallásos farmereit és munkásait Nyugat felé. A legyengült utazókat ráadásul a betegségek is megtizedelték.

  A sorozatban szívszorító, sőt néhol sokkoló képeket is láthatunk a mérhetetlen emberi szenvedésről. A sorozat két fő szereplője testesíti meg a bennünk lakozó jó és rossz tulajdonságokat: egy 18 éves, természetfeletti képességekkel megáldott fiú, akit befogad a vándorcirkusz és egy karizmatikus, de nyugtalanító rádiós igehirdető. Együtt döbbennek rá furcsa képességeikre és lehetőségeikre: az élet sakkjátszmájában ők a Fény és a Sötétség kulcsfontosságú katonái és befolyásolni tudják a történéseket, de leginkább az embereket. Szövetségükről és sokak által rossz szemmel nézett küldetéstudatukról szól a történet lényege.

  A fiút, akit Ben Hawkinsnak hívnak, a tehetséges Nick Stahl alakítja (legutóbb a Terminator 3. részében szerepelt), míg az evangélistát, Justin Crowe testvért Clancy Brown (ő emlékezetes figura lehet sokak számára a Hegylakó egyik főgonoszaként). A cirkuszigazgató Samson-t, a tapasztalt Michael J. Anderson személyesíti meg (őt pedig a Twin Peaks-ben láthattuk). Érdekességként, a sok szereplő közül kiemelve, például itt debütál Dora Mae szerepében Amanda Aday, akinek édesapja a családi név helyett sokkal egyszerűbb Meat Loaf becenéven vált világhírű rocksztárrá.

  A cirkuszban pedig van minden titokzatos látnivaló, ami a kor emberét elkápráztatta és átverte: sziámi ikrek, tisztánlátó asszony és kómában fekvő médium, kártyavető, jövendőmondó és gyógyító, kígyóbőrű-ember, erősember, szakállas nő, artista, ám nyugtalanító, hogy nincsenek állatok és nincs igazi idomár… A Carnivale – A vándorcirkusz című sorozatban lenyűgöző, igazi karakterfigurák formálják meg ezeket a kívülálló és számkivetett embereket, akik életüket, testi és lelki deformitásaikat teszik közszemlére, eleget téve az emberiség ősi, egészségtelen kíváncsiságának és előítéleteinek.

  A Carnivale sorozat kitalálója Daniel Knauf, akinek a neve összeforrt a tévétörténet első igazi formabontó sorozatával, a Twin Peaks-szel. A Carnivale első, azaz további nézettségi sikereinek sorsát eldöntő, ún. pilot epizódját Rodrigo Garcia rendezte, aki már letette névjegyét az HBO mozicsatorna korábbi sikersorozatai egyes epizódjainak rendezésével.

  A Carnivale első szezonjának átlagos mutatója (7.4/10) a negyedik legmagasabb a saját gyártású HBO sorozat bemutatkozó szezonjának mutatói közül 1996 óta. Az HBO legújabb sorozatának első szezonja átlagosan 3.6 millió nézőt vonzott a vasárnapi heti bemutatókon, 2.5 millió háztartásban egy átlagos percenként. Az első 11 rész lejátszása után a Carnivale percenként 10.3 millió nézőt mondhatott magáénak és 7.5 millió háztartást átlagos heti 5 bemutatóval és ismétléssel. Az egész első szezont figyelembevéve a Carnevale bemutatói legyőztek hármat a négy legnagyobb televíziós networkből. A Carnivale a negyedik legmagasabb mutatót elérő HBO primetime sorozat 2003-ban. Az HBO háztartásokban a Carnivale a negyedik legnagyobb mutatót elért új sorozat a 2003-2004-es televíziós szezonban. A vasárnapi szezon finálé 7.4/10 mutatót ért el, 3.5 millió nézőt és 2.5 millió háztartást egy átlagos percenként.