hát...
nézzük sorjában...
1._grafika:
Windows: legalábbis XP. szép. vannak benne ilyen normálisabb skinek(3db szürke, kék meg foszöld)
van vmi támodatás, hogy egyéb is van, asszem wincustomize oldal, de bugos.
szürkét használom, bejön. persze konfigolhatatlan.
Linux: sok ablakkezelö letezik, de java fos. 2-3 ami tényleg jó. kde, gnome enlightenment stb. KDE nagyon profi. konfigurálhatóbbak a dolgok, de mivel a rendszer nem erre lett építve nem minden elérhetö grafikus ablakból. pl windowsban registriben hozzárendelem az avihoz a bsplayert, linusban ezt ablakkezelonkent meg kell tenni.
2. Stabilitás,gyorsasag:
saját tapasztalataim szerint gyorsaságbeli különbség nincs (másolás, ut2004, tömörites)
stabilitas szintugy. voltak minden oldalon cikis helyzetek(win pl blaster virus), de sztem kb ugyanolyan a ketto. ha van vmi komolyabb gáz, uygis napokon belül javitjak.
3._kezelhetöség:
na itt ugrik a majom a vízbe.
windows:
használhatatlan fos. semmi. felteszem azt semmit se tudok csinálni. Wordpad? ez komoly? ezt vettem?
paint? jegyzettömb? windows media player? stb hosszu a lista.
ugyanez linux:
openoffice, gimp, hexeditor szintü editorok, programnyelv szintaxissal, mplayer.
sokkal több, ingyen.
a másik oldal...
ha a linux nem teccik, van hozzá egy-két progi még, meg jobban konfigurálhatóak a dolgok. a bash script meg minden ott van.
de windows:
a rencer alabol hatalmas szar, de nagyon jol tamogatott. millio kis progi van mindenre:
windows install +driverezés után még van 50 apró progit fel kell tenni, ami linxban alapbol benne van.
csak pár példa széles körböl:
Nero - K3B
Bsplayer - Mplayer
Alcohol 120% - ??? ilyet nem tok linuxba
putty - telnet
winscp - scp
mozilla firefox - linuxba alap(IE szar, nem tud semmit, nem bizom olyan bongeszobe, aminek olyan jogosultsaga van, hogy akar windows updatelni is tud)
mozilla thunderbird - lin alap(outlook-ot annyira nem ismerem, nem szolom le)
regcleaner, regsupreme - linux.... hehe
AVG Antivir guard - linux... hehe
Total Commander - sok van, de gey se kozeliti meg a TC szintjét. a TC az oka, hogy windowst hasznalok tobbet. ha tud vki jot linuxra irjob, krusader szar, gnomeos cucc szar
Flashget - linuxba nem szoktam tolteni, nemtom
Winace - linuxba csak unace van
Winamp - XMMs
partition magic - parted,qtpartes,fdisk,cfdisk stb.
ext2fsd - linux alabol tud ext2-3-at ugye, meg ntsf-t is olvasni
acdsee - sok van
acrobat, ghostscript,ghostview, linuxba alap.
nem azt mondom, hogy egy dc++ kliensnek kell a rendszerben alapbol lenni, de ezek nelkül a progik nelkül a win egy nagy ganyé lenne. igy viszont én használhatóbbna tartok. jobb a támogatottsága.
linuxot meg úgy istenítsük, hogy nem csak a kernelt kell nézni. disztribucionként is fellelhetö millió hiba. én az uhu-linux híve vagyok, mert magyar, és pont az van benne, amire szukségem van.
linux-ban bizonyos dolgokat nehezebb beállítani.
en pl automount nelkül meghalnék, mások szerint szar. usb-t belüni annak idejen nem volt egyszerü, meg a belsö modemet is nehezkesenismerte fel.
viszont ellenben a TV-tuner kártya bármi konfig nékül ment, míg winbe sokat kellett szenvedni. a rencer felismerte, betöltötte a bttv-t, es már ment is.
longhorn?ie7? lesz benne taszkolás? mozillába már most itt van a kurzor felett kb 15 centire:)
longhorn? áttetszöség, ilyen bar jobbra meg balra. linuxba most is van. még talan a blackboxba is. enlightenmentbe biztos, meg kdebe is asszem. meg van water effect alul(enlightenmentbe, tok poen vizes hatterrel:D)
nem nagyon zever, hogy nez ki, ugyse hasznalom, meg a 3d desktopot se.
win95 - hatalmas szar, win98 - szar, 98se - kezd ok lenni, winme - ujra szar. xp - nagyon ott van. tényeg az NT megbízhatósága. (NT spec nem ismerem csak hallottam rola, lattam is de nem teszteltem)
linuxnál tovább tartot, mire bejottek ezek a grafikus izék, legalábbis mire divatba jottek. azért a mai KDE mellett már nem nagyon ugrálhat a winxp. macos-t nem ismerem, csak annyit tudok, hogy náluk máér akkor volt grafikus asztl, mikor a windows a 3.1-et kiadta.(persze sokkal jobb, a win onnét lopott mindent)
vissza a lenyegre, ha a tendencio folytatódik, akkor a longhorn jo lesz. 95-öt a maga idejéban is utáltam. 2 dolgon akadt meg a szemem.
1 uj drivermodell, 2, uj regisztri(esetleg vmi alternativa, nincs regisztri). akkor hogy is lesz ez kompatibilis? nehogymá wine-t kejjen futtatni longhornba? vagy cedegat:) hehe:D
mindegy ök tudjak.
winfs... azt hallottam, hogy egy filenak annyi attributuma lesz hogy ihaj. eszetlenül felül akarják múlni az összes többi filerendszert. nemtom mi lesz belöle. talan vmi VMS szerü megoldás. mondjuk az szar lenne.
szaz szonak is egy a vege, akkor hasonlítsuk össze a rencereket, ha kijön a longhorn. ki tudja, addigra hol tart majd a kde?
egy kérdés a végére, amit én nem értek.. nektek is csinál olyat az internet explorer, hogy egyszercsak kiakad, és bezárja az ÖSSZES mignyitott ablakot, ahova meg egyszer vissza nem találok?
windows elönye: amit linuxra irnak, abol van windowsos verzio is, amit windowsra, abbol ritkan van linuxos...
hubazz, ze hosszu lett. van mit kommentálni, lehet basztatni. ahogy igy olvasgatok, volt itt már veszekedés.
Mindenkinek minden jót, bocs, hogy szofosasom volt.