FTeR#93"Tekintsd hobbinak, munka után írok programokat, vagy részeke, amit szeretnék a rendszerben látni, hogy jobb legyen. Kérjek ezért pénzt? Ugyan."
Hogy is mondtad? hobbi? Munka UTÁN? Tehát nem jó alternatíva. Nekem nem magával a GNUval van bajom, hanem hogy ezt akarják mindenre használni és itt jön: "Akkor nem a szoftverért fizetnél, hanem a segítségért, vagy a támogatásért."
Ha szoftverért fizetsz, akkor ingyé van a támogatás évekig... Sztem ez jobb megoldás. Ugyan úgy mint jobban szeretem a korlátlan netet mint a percdíjasat (utóbbinál nem fizetek előre, csak pontosan azé amire szűkségem van, amit használok).
"De van más is: számos program ingyenes magáncélra."
No igen, ez már egy normálisabb megoldás, de ez nem GNU.
Végére hagytam: "Tartozok neki ennyivel, hogy ha tudok én is hozzáteszek egy részt az egészhez."
Itt a bibi, mert hogy is szól a GNU:
- Írtam egy progit.
a)Elérhetővé teszem a forrást számodra.
b)Ha akarod szabadon megnézheted.
c)Sőt, ha tetszik fel is használhatod.
d)De vigyázz! Pénzt ne kérj érte!
Minden indúlt abból, hogy milyen jó lenne, ha más okosságából tanúlhatnék. Erre kitalálták a)-t és b)-t. Nézegették, nézegették, ki is próbálták. Egyszer csak vki abból amit látott készített vmit amit eladott és pénzt keresett vele. Ezt az eredeti szerző sérelmezte, hogy milyen dolog ez, akkor már én is kérek a haszonból. Válasz: dehogy adok, minek nézhetem meg, ha nem használhatom.
Ezt valahogy fel kellett oldani és csak az ingyenmunka maradt (most nem vezetem le miért, mindenki gondolja végig). Tehát kényszer dolog az egész és az ember józan gondolkodása ellen való.
UI: "(Bevett szokás a linuxnál. Ha fizetsz, segítenek a telepítésnél, bajaidnál.)"
Ettől kaptam agyvérzést, amikor a redhat oldaláról próbáltam, leszedni, az akkor még létező otthoncsomagos disztribet, mindehol hatalmas betűkkel írták, hogy ingyense meg milyen jó, és minden egyes downlodra az jött be, hogy semmi más nem kell csak regisztáljam magam, gondoltam rendben legyen, erre mi van a végén? válassz regisztrációs csomagot: 1. havi 10$ tagsági, 2. havi 50$ tagsági, 3. havi 100$ tagsági. Ezen a ponton derűlt ki számomra, hogy az egész csak képmutatás. Tipikus bort iszik... (Nem érdekel, hogy máshonna is be lehetett volna szerezni vagy h másik is van)