• dez
  #76
  "A logikádat értem, de attól még, hogy neked, vagy nekem (mint hozzá nem értőknek) valami logikusnak tűnik, még nem biztos, hogy az a valóságban is úgy van."

  Én 8 éve foglalkozok behatóan (de tudományos fokozat nélkül) a témával (pl. a psziché és testi betegségek egymásrahatása). És nem csak elviekben beszélek, hanem gyakorlati tapasztalatom is van.

  "(konkrétan, hogy a hipnózissal elérhetünk egy egyfajta placebóhatást)"

  Ez nem egyszerű placebohatás. A hipnózis segíthet feloldani olyan lelki problémákat, amik fizikai betegségeket okoznak.

  "Másrészt, ha tényleg érdemes lenne, biztos vagyok benne, hogy már tömegével alkalmaznák a megfelelő helyeken, pl. súlyos betegeken."

  Rövid távon nem helyettesítheti ilyenkor az erős gyógyszereket. Márpedig - főleg a magyar - egészségügy rövid távú dolgokra van beállva. Max. jótanácsként annyit mondanak a betegnek, hogy kerülje a stresszt, stb. Az illetőnek magának kell elmennie pl. egy pszichológushoz, hogy az megpróbáljon neki ilyen téren segíteni. Itt jöhet képbe pl. a hipnózis.

  "Nem látok okot arra, hogy a lélek és bármilyen -nem pszichés- betegség kialakulása/gyógyulása között a már ismert placebóhatásnál erősebb összefüggést feltételezzek."

  Ennek az az oka, hogy borzalmasan hiányosak az ismereteid... Írd be egy keresőbe: "sresszelmélet". 1000 találat garantált. Kidolgozója Dr. Selye János. Tudod, illene ismerned a nevét, ha már úgy állítod be, hogy van valami közöd az orvostudományhoz. A magyar tudomány legnagyobb nevei között tartják számon.

  "Én csak azt gondolom, hogy ha már felhoztad, hogy "visszaállítja a szervezet szabályozórendszerei egyensúlyát", akkor nem csak a levegőbe beszélsz és tudod is, hogy milyen szabályozórendszerekről beszélsz... (neaggyisten tudsz valami forrást adni)"

  Vegyél elő egy jobb orvosi könyvet... Ami az akupunktúrát illeti, még nem igazán tisztázott ezen rendszerek, és az akupunktúra "keleti modellje" közötti összefüggésrendszer, de tapasztalati tény, hogy működik az elv.

  "utána csinálok egy nagyon alapos és sokemberes vizsgálatot: széleskörű fiziológiai vizsgálatok, eredmények összehasonlítása a kontrollcsoporttal, stb."

  Aha, értem. Hát rajta!

  "De! A specialistának a feladata, hogy tudja és leellenőrizze a lehetséges okokat."

  Tévedés, a specialista csak azzal foglalkozik, ami a specialitása. Azért specialista, egy terület specialistája, a többihez jóval kevésbé ért.

  "példa: a háziorvos pszichés panaszokkal beutal a pszichiátriára. a pszichiáter felír nyugtatót. amikor az nem használ, gondolkozik és beutal az endokrinológiára. az endokrinológus csináltat egy labort és kiderül, hogy qrva magas az FT3, FT4 szint, ami pazsmirigy-túlműködésre utal. aztán elküld pm szcintigráfiára és ultrahangra. végül az összképből diagnózist állít fel: Basedow-Graves kór (autimmun betegség)"

  Számos betegség van, amit ilyen ide-oda küldözgetéssel nem lehet felismerni. (Összetett szindrómák.)

  De még ha diagnosztizálnak is egy betegséget, az legtöbbször csak a felszín, amiről korábban beszéltük. Ha azt kezelik, az tüneti kezelés. Legtöbbször ennyivel be is érik, nincs idő/pénz többre.

  Mellesleg, az autoimmun betegség sem csak úgy van, önmagában.

  "Ez igaz, de a dolog nem ilyen egyszerű. A témában olvasható elméletek elsöprő többségén a szomszéd pistike is láthatja, hogy zöldség. Viszont, attól még, hogy egy módszer magyarázata tudománytalan, gyakorlati alkalmazásban még nem biztos, hogy teljesen eredménytelen (lsd. akupunktúra). Éppen ezért mondom azt, hogy csak akkor szabad teljesen elvetni egy alternatív orvoslási módszert, ha már gyakorlatban is sikerült megbizonyosodni a hatástalanságáról (a placebo-n felül). Ha pedig nem bizonyul hatástalannak, akkor a dolgok mélyére kell nézni."

  Tényleg? Hát, ha nem mondod, sok kutató hülyén hal meg... Egyébként meg lásd #75.