• FtranX
    #74
    "Bocs, de neked nincsenek önálló gondolataid, csak amit mások mondtak? Nagyon egyszerűen következik ez az egészből. Persze ez közvetett hatás, nem direkt."

    A logikádat értem, de attól még, hogy neked, vagy nekem (mint hozzá nem értőknek) valami logikusnak tűnik, még nem biztos, hogy az a valóságban is úgy van. (konkrétan, hogy a hipnózissal elérhetünk egy egyfajta placebóhatást)
    Másrészt, ha tényleg érdemes lenne, biztos vagyok benne, hogy már tömegével alkalmaznák a megfelelő helyeken, pl. súlyos betegeken.

    "Nézz csak utána, ahelyett, hogy csak itt tippelgetsz."

    "Pont fordítva van."

    Nem látok okot arra, hogy a lélek és bármilyen -nem pszichés- betegség kialakulása/gyógyulása között a már ismert placebóhatásnál erősebb összefüggést feltételezzek.

    "Mit gondolsz, a szervezet csak úgy működik vaktában...?"

    Én csak azt gondolom, hogy ha már felhoztad, hogy "visszaállítja a szervezet szabályozórendszerei egyensúlyát", akkor nem csak a levegőbe beszélsz és tudod is, hogy milyen szabályozórendszerekről beszélsz... (neaggyisten tudsz valami forrást adni)

    "Az már megvan. Na és...? Attól ez még nem lesz olyan egyszerű."

    utána csinálok egy nagyon alapos és sokemberes vizsgálatot: széleskörű fiziológiai vizsgálatok, eredmények összehasonlítása a kontrollcsoporttal, stb.

    "Nem, a specialistának nem feladata mindennel foglalkozni. Épp erről van szó."

    De! A specialistának a feladata, hogy tudja és leellenőrizze a lehetséges okokat.
    példa: a háziorvos pszichés panaszokkal beutal a pszichiátriára. a pszichiáter felír nyugtatót. amikor az nem használ, gondolkozik és beutal az endokrinológiára. az endokrinológus csináltat egy labort és kiderül, hogy qrva magas az FT3, FT4 szint, ami pazsmirigy-túlműködésre utal. aztán elküld pm szcintigráfiára és ultrahangra. végül az összképből diagnózist állít fel: Basedow-Graves kór (autimmun betegség)

    mi nem működik?

    ha az első vagy a második orvos nem küld tovább, akkor joggal anyázhattam volna.

    "Mellesleg, attól, hogy számodra ökörségnek tűnik valami - akár a nyilvánvaló és elismert hiányos ismereteid alapján a témában -, még nem biztos, hogy az.)"

    Ez igaz, de a dolog nem ilyen egyszerű. A témában olvasható elméletek elsöprő többségén a szomszéd pistike is láthatja, hogy zöldség. Viszont, attól még, hogy egy módszer magyarázata tudománytalan, gyakorlati alkalmazásban még nem biztos, hogy teljesen eredménytelen (lsd. akupunktúra). Éppen ezért mondom azt, hogy csak akkor szabad teljesen elvetni egy alternatív orvoslási módszert, ha már gyakorlatban is sikerült megbizonyosodni a hatástalanságáról (a placebo-n felül). Ha pedig nem bizonyul hatástalannak, akkor a dolgok mélyére kell nézni.