• dez
    #67
    "Persze, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rájönni az összefüggésekre. Szerintem az akupunktúra hatásait is fel fogják térképezni pár éven belül."

    Feltéve, hogy azok ilyen direktek, konkrétak, mint gondolod.

    "Az egyes tényezők csak az esélyét növelik egy lehetséges betegségnek. Annál, aki 50 éven kersztül láncdohányos, sem 100% biztos, hogy a végén tüdőrák alakul ki, de ha kialakul, akkor a dohányzást szerintem nyugodtan tekinthetjük kiváltó oknak."

    Ilyen alapon minden hasonló kockázati tényezőt lehetne oknak nevezni. De nem véletlenül tekintik pl. a dohányzást is csak kockázati tényezőnek a szakemberek. Egyszerűen rossz ez az ok-okozat hozzáállás. A szervezet ennél jóval bonyolultabb. Folyamatok milliói zajlanak, amiket zavarnak ezek a tényezők, stb.

    "Nem igaz, hogy a gyógyszerek csak a tüneti kezelést szolgálják és az sem, hogy gyógyszergyártók csak "erre" mennek rá. Bizonyos esetekben, például egy torokgyulladásnál célszerűbb a tüneteket csillapítani és hagyni a szervezetet megküzdeni a betegség ellen, mint mondjuk egy több hetes antibiotikum kúrát végigcsináltatni a pacienssel. Ez nem elsősorban a gyógyszergyártókon, hanem a kezelést végző orvoson és az embereken múlik. A gyártók itt is csak az igényeket elégítik ki: Ha neked nincs szüséged tüneti kezelésre, akkor senki sem kötelez a gyógyszer bevételére."

    Az eladott gyógyszerek túlnyomó többsége a legfelületesebb tüneti kezelésre való (nyugtatók, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, stb.). A többi gyógyszer nagy része is tüneti kezelésnek tekinthető, csak már nem ilyen felületes szinten. Kevés olyan gyógyszer van, ami a szervezet saját gyógyító mechanizmusait hivatott erősíteni, mert azt általában nem lehet kémiai úton megtenni (mármint egy egyszerű vegyülettel).

    "Itt is tisztázni kell, hogy milyen betegségről beeszlünk és hogy sikerült-e már a pszichológiai tényezővel összefüggésbe hozni. (ha igen, akkor milyen mértékben, stb...)"

    A stressz és egyéb lelki tényezők alapvetően befolyásolják a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességét, így közvetve szinte minden betegség esetén szerepet játszanak.

    "Dehogy akarom én megoldani. Csak kíváncsi vagyok, hogyan is kéne működnie az orvoslásnak. Nyugodtan összefoglalhatod pár egyszerű mondatban."

    Nem hiszem, hogy ezt itt és most meg tudnánk vitatni. Túlságosan leegyszerűsítő kijelentéseket tenni nincs értelme. De nyilvánvaló: a tüneti kezelés helyett a holisztikus hozzáálláson alapuló gyógyítást előtérbe helyezni.

    "Már olvastam az a stressz és az immunrendszer kapcsolatáról szóló cikket (ami összefüggyésben lehet pl a rákkal vagy az autoimmun betegségek kialakulásával). De itt sem hiszem, hogy "elsődeges tényezőről" beszélhetünk."

    Csak annyira fontos ez, hogy a stressz és egyéb negatív lelki tényezők mértéke fordítottan arányos a szervezet betegségekkel szembeni védekező képességével.