• FtranX
  #65
  "Én (és persze még nagyon sokan, tudományon belül is természetesen) meg erre mondom, hogy az ember egy nagyon bonyolult lény (persze az állatok sem kispiskóták), a fizikai szervei, az elméje, stb.,"

  Persze, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rájönni az összefüggésekre. Szerintem az akupunktúra hatásait is fel fogják térképezni pár éven belül.

  "Mint írtam, ezek nem az elsődlehes okok, ezek csak hajlamosító tényezők."

  Az egyes tényezők csak az esélyét növelik egy lehetséges betegségnek. Annál, aki 50 éven kersztül láncdohányos, sem 100% biztos, hogy a végén tüdőrák alakul ki, de ha kialakul, akkor a dohányzást szerintem nyugodtan tekinthetjük kiváltó oknak.

  "Relatíve sokkal kevesebbet költenek erre, mint pl. gyógyszerkutatásra, ami sokkal több profittal is kecsegtet. (Mert sokkal egyszerűbb bekapni egy gyógyszert, és azzal drasztikusan ["hatékonyan"] elfedni egy tünetet.)"

  Nem igaz, hogy a gyógyszerek csak a tüneti kezelést szolgálják és az sem, hogy gyógyszergyártók csak "erre" mennek rá. Bizonyos esetekben, például egy torokgyulladásnál célszerűbb a tüneteket csillapítani és hagyni a szervezetet megküzdeni a betegség ellen, mint mondjuk egy több hetes antibiotikum kúrát végigcsináltatni a pacienssel. Ez nem elsősorban a gyógyszergyártókon, hanem a kezelést végző orvoson és az embereken múlik. A gyártók itt is csak az igényeket elégítik ki: Ha neked nincs szüséged tüneti kezelésre, akkor senki sem kötelez a gyógyszer bevételére.

  "Mire alapozod ezt? Egyébként nem így van. Esetleg olvass jobban utána."

  Itt is tisztázni kell, hogy milyen betegségről beeszlünk és hogy sikerült-e már a pszichológiai tényezővel összefüggésbe hozni. (ha igen, akkor milyen mértékben, stb...)

  "Nagyjából jól látod. Az esztelen életmódot nem nagyon tudja ellensúlyozni pl. az akupunktúra. (De hosszabb távon a gyógyszerek sem!)"

  Ebben egyetértünk, de itt is utalnék arra, hogy az akupunktúra hatásainak vizsgálatáról volt szó. lásd, amit ezzel kapcsolatban HUmanEmber41st-nek írtam.

  "Hm, nem gondolod, hogy ez egy kicsit összetettebb téma annál, hogy most laikusként, 5 perct alatt meg akard érteni és oldani?"

  Dehogy akarom én megoldani. Csak kíváncsi vagyok, hogyan is kéne működnie az orvoslásnak. Nyugodtan összefoglalhatod pár egyszerű mondatban.

  "Csak még azt nem tudod, hogy az a bizonyos stressz (ami sokféle lehet) nem csak szívinfaktust és egyéb érrendszeri zavarokat okoz, hanem sokminden mást is, ami meg egyéb dolgokat okoz. Végeredmény a rák, allergia, stb."

  Már olvastam az a stressz és az immunrendszer kapcsolatáról szóló cikket (ami összefüggyésben lehet pl a rákkal vagy az autoimmun betegségek kialakulásával). De itt sem hiszem, hogy "elsődeges tényezőről" beszélhetünk.