• dez
    #62
    "Arra utaltam, hogy sokkal jobban ki tudjuk majd használni a jelenséget, ha már ismerjük a konkrét ok-okozati összefüggéseket is."

    Én (és persze még nagyon sokan, tudományon belül is természetesen) meg erre mondom, hogy az ember egy nagyon bonyolult lény (persze az állatok sem kispiskóták), a fizikai szervei, az elméje, stb., egy olyan bonyolult egységet képeznek, aminek a működését még nagyon sokáig fogják kutatni, és sokszor nem egyértelműek az ok-okozati összefüggések. Mint az időjárás: szuperszámítógépekkel sem tudják tökéletesen követni. És akkor itt még több szint is van, stb.

    "kerestem, de nem találtam. ha tudsz, mutass légyszi egy ilyet."

    Pl.: http://www.mgyk.hu/aktualis/sajto?auxid=1873
    De sok orvosi könyvben, kiadványban is szerepel (a gyártók nagy bánatára, de szerencsére nem tudnak mindent elleplezni).

    "Ez nekem zavaros."

    Talán jobban bele kellene ásnod magad a témába, ha valóban érdekel.

    "Egy betegségnek (vagy tünetnek) nyilván lehet sokféle kiváltó oka, egy külső behatásoktól az öröklött hajlamon át egy másik betegségig (vagy ezezk kombinációi)."

    Mint írtam, ezek nem az elsődlehes okok, ezek csak hajlamosító tényezők.

    "Most az orvostudomány szerinted az előrébb lévő láncszemekkel nem foglalkozik? (mert igen is foglalkozik)"

    Relatíve sokkal kevesebbet költenek erre, mint pl. gyógyszerkutatásra, ami sokkal több profittal is kecsegtet. (Mert sokkal egyszerűbb bekapni egy gyógyszert, és azzal drasztikusan ["hatékonyan"] elfedni egy tünetet.)

    "Ez biztos igaz, de csak a betegségek egy szűk csoportjára nézve."

    Mire alapozod ezt? Egyébként nem így van. Esetleg olvass jobban utána.