• DcsabaS
    #261
    "De akkor ez is felveti azt a problémát, hogy akkor a fénysebességet mihez mérjük?"
    Igen fontos megérteni, hogy a MEGFIGYELŐHÖZ KÉPEST. Tehát pl. nem arról a sebességről van szó, hogy két fénysugár EGYMÁSHOZ KÉPEST milyen sebességgel közeledik, vagy távolodik, sem pedig arról, hogy a fénysugár egy másik mozgó testhez képest milyen sebességgel közeledik, vagy távolodik.

    "A nanocsövek meg tényleg tuti dolgok, működnek a létező legjobb vezetőként(ami nem szupravezető), vagy ha kell félvezetőként, és emberi mértékkel szakíthatatlanok."
    Ettől függetlenül én egyáltalán nem látom olyan közelinek a gyakorlati életben való elterjedésüket, mint pl. Dez.

    *********
    "Egyszer azért valaki elmagyarázhatná, hogyan működik a mágneses tér szóval miből is épül fel?? Miaz a "valami" ami összerántja a két vasdarabot ( vagy éppen taszítja) Jól mutat a fizikaórán a rúdmágnes fölé tett papírlapon a vasreszelék,de mégis mi az, ami ilyen szépen elrendezi."
    Nem fogok részletes leírást adni róla, de 3 lényeges dolgot azért leírok:
    1.) A mágneses tér tulajdonképpen az elektromos tér (Coulomb-kölcsönhatás) relativisztikus korrekciója, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy ahol van mágneses tér, ott van elektromos áram (mozgás) is (noha nem feltétlenül szabad töltéshordozóké).
    2.) A kollektív mágneses jelenségek (pl. ferromágnesség) a saját mágneses momentummal ÉS spinnel rendelkező részecskék (pl. elektron) kvantumfizikai KICSERÉLŐDÉSI KÖLCSÖNHATÁSA miatt lép fel, vagyis a mágneses momentumok nem a mágneses tér miatt rendeződnek, hanem pont fordítva, a kicserélődési kölcsönhatás rendezi, a felépülő mágneses tér ellenében is. Energetikailag ezt a közönséges (sztatikus) Coulomb-kölcsönhatás teszi kedvezővé olyan módon, hágy átrendezi a töltéseloszlást.
    3.) A mágneses kölcsönhatást a fotonok, illetve virtuális (nem szabad állapotú) fotonok közvetítik (ahogy már Caro is írta).