Elektromos mezővel hoztak létre fúziót
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
akkor próbálom maganak lefordítani:
olyasmi mozgatja a ferromágneses anyagokat, ami nincs is ott??
Az LCD-nél sokkal jobb képminõségû (és hosszabb távon olcsóbban gyártható) a Motorola új képernyõ-technológiája
És erre hogyan jöttek rá???
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
"1.) A mágneses erõvonalaknak nem kell külön fizikai realitást tulajdonítani, inkább csak a gondolkodást segítik (egyszerûsítik)."
Hmm, hát, azért csak van ott valami, mert a vasreszelék is szépen kirajzolja. Legalábbis úgy emlékszem, hogy nem egyenletesen oszlott el, hanem hol sûrûbben, hol ritkábban.
"2.) A mágneses teret nem vezetõ anyagokkal is le lehet árnyékolni (ha erre gondoltál), lásd pl. a lágymágneses ferriteket, vagy a mágneses gránátokat."
Inkább arra akartam célozni, hogy ha fotonokról van szó, akkor miért nem árnyékolja le pl. egy átlátszatlan papírlap?
Mert az ilyen eszközök elterjedése szempontjából egyáltalán nem csak az számít, hogy fizikailag megvalósíthatók-e, hanem hogy mennyire van rájuk fizetõképes igény, mennyire versenyképesek.
A piacon számos olyan termék jelenik meg, amelyik aztán eltûnik onnan (noha elõzõleg sikeresen tömeggyártásba is vitték).
"Tehát ebbõl vannak a mágneses erõvonalak? Ha igen, miért nem lehet nem-vezetõ anyaggal leárnyékolni?"
1.) A mágneses erõvonalaknak nem kell külön fizikai realitást tulajdonítani, inkább csak a gondolkodást segítik (egyszerûsítik).
2.) A mágneses teret nem vezetõ anyagokkal is le lehet árnyékolni (ha erre gondoltál), lásd pl. a lágymágneses ferriteket, vagy a mágneses gránátokat.
Nem gyõztek meg a cikkek, gyártói oldalak, bejelentések? Miért gondolod, hogy hazudoznak?
"3.) A mágneses kölcsönhatást a fotonok, illetve virtuális (nem szabad állapotú) fotonok közvetítik (ahogy már Caro is írta)."
Tehát ebbõl vannak a mágneses erõvonalak? Ha igen, miért nem lehet nem-vezetõ anyaggal leárnyékolni?
Ismerd be, hogy alapvetõen érdekel a dolog (ezért mást is próbáltál már...), és ne kend rám az egészet.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Igen fontos megérteni, hogy a MEGFIGYELÕHÖZ KÉPEST. Tehát pl. nem arról a sebességrõl van szó, hogy két fénysugár EGYMÁSHOZ KÉPEST milyen sebességgel közeledik, vagy távolodik, sem pedig arról, hogy a fénysugár egy másik mozgó testhez képest milyen sebességgel közeledik, vagy távolodik.
"A nanocsövek meg tényleg tuti dolgok, mûködnek a létezõ legjobb vezetõként(ami nem szupravezetõ), vagy ha kell félvezetõként, és emberi mértékkel szakíthatatlanok."
Ettõl függetlenül én egyáltalán nem látom olyan közelinek a gyakorlati életben való elterjedésüket, mint pl. Dez.
"Egyszer azért valaki elmagyarázhatná, hogyan mûködik a mágneses tér szóval mibõl is épül fel?? Miaz a "valami" ami összerántja a két vasdarabot ( vagy éppen taszítja) Jól mutat a fizikaórán a rúdmágnes fölé tett papírlapon a vasreszelék,de mégis mi az, ami ilyen szépen elrendezi."
Nem fogok részletes leírást adni róla, de 3 lényeges dolgot azért leírok:
1.) A mágneses tér tulajdonképpen az elektromos tér (Coulomb-kölcsönhatás) relativisztikus korrekciója, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy ahol van mágneses tér, ott van elektromos áram (mozgás) is (noha nem feltétlenül szabad töltéshordozóké).
2.) A kollektív mágneses jelenségek (pl. ferromágnesség) a saját mágneses momentummal ÉS spinnel rendelkezõ részecskék (pl. elektron) kvantumfizikai KICSERÉLÕDÉSI KÖLCSÖNHATÁSA miatt lép fel, vagyis a mágneses momentumok nem a mágneses tér miatt rendezõdnek, hanem pont fordítva, a kicserélõdési kölcsönhatás rendezi, a felépülõ mágneses tér ellenében is. Energetikailag ezt a közönséges (sztatikus) Coulomb-kölcsönhatás teszi kedvezõvé olyan módon, hágy átrendezi a töltéseloszlást.
3.) A mágneses kölcsönhatást a fotonok, illetve virtuális (nem szabad állapotú) fotonok közvetítik (ahogy már Caro is írta).
RÁADÁSUL NEM IS MONDASZ IGAZAT.
Idézlek #209-bõl: "Csak érdeklõdõ. Zavar? Nekem is vannak tapasztalataim még régebbrõl."
Tehát nem csak hogy érdekelt eleve (tehát megtehetted volna, hogy utána nézel információs oldalakon), hanem még tapasztalatod is van.
Ráadásul én inkább lebeszéltelek róla, és a meditációt ajánlottam.
A továbbiakban nem beszélek (veled) errõl.
Minden képpont elemi katódcsõ? Nem lesz olcsó az biztos.
De ezzel mondjuk tuti kiszûrik a villogást. A kérdés, hogy a poráramot is megszünteti-e?
Azt nem hiszem. Egy 10000V-os gyorsítófeszültség azért elég nagy. De ez tényleg inkább a monitornál probléma, a TV-tõl messze ülsz.
A hatásfok nagyon jó.
Egyszer kiszámoltam, egy képcsõben az elektronok gyorsítására 16,6 W teljesítményre van szükség. (na jó, fizika feladat volt 😊)
Ehhez képest egy 60-80-100W-os fogyasztás az elég nagy.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Az elsõ, ahol nálam szóba jött a drog az a "Drogozol?" #205
Hát... nem egészen. Nanocsövet mondtam, és nanocsõre gondoltam. 😊 (Csak nem emlékeztem, hogy az a SED-ben vagy, vagy a FED-ben. A CNT-FED-ben.)
Mindkettõ sorozatgyártás elõtt áll...
Canon's flat-panel SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) display - tunneling electrons...
Carbon TVs aim to overcome the drawbacks of Plasma and LCD
Furthering the HDTV Revolution - The CNT-FED Display (Carbon Nanotube based Field Emission Display)
30-inch carbon nanotube based field emission display
nagy fényerejû "lámpa" és képernyõ nanocsõvel
LOW COST CARBON NANOTUBE FIELD EMISSION DISPLAY WITH LOW DRIVE VOLTAGE
stb.
Érdekes dolgok elé nézünk... <#guluszem1>#guluszem1><#vigyor>#vigyor>
Most nehogy azt mondja valaki, hogy a mágneses erõvonalak! Ezt minden gyerek tudja..
1)olyan természeti törvények megalkotása, amik vonatkoztatási rendszertõl függetlenül érvényesek
2)a fény vákuumbeli sebessége határsebesség, és semmilyen körülmények között nem léphetõ át
De akkor ez is felveti azt a problémát, hogy akkor a fénysebességet mihez mérjük?
A nanocsövek meg tényleg tuti dolgok, mûködnek a létezõ legjobb vezetõként(ami nem szupravezetõ), vagy ha kell félvezetõként, és emberi mértékkel szakíthatatlanok.
kutya sigma = eb delta
<#eplus2>#eplus2>
Egy matematikai összefüggésre kétes azt mondani, hogy hibás. Hiszen önmagával megegyezik, tehát önmagában igaz. Csak akkor tûnhet hamisnak, ha olyasmire vonatkoztatják, amire nem szabadna. De ez nem csak a matematikai összefüggésen múlik, hanem az ALKALMAZÓJÁN is! A tévedések döntõ többsége abból fakad, hogy az alkalmazó nem azt az összefüggést használta, amelyet kellett volna, vagy nem úgy, ahogy kellett volna.
Hogy konkrétan milyen hibára gondolsz a speciális relativitáselmélet alapösszefüggéseit illetõen, azt nem tudom, de vígasztalásul közlöm, hogy pl. a newtoni gravitációelméletrõl is már a születése pillanatában tudták (még maga Newton is!) hogy nem lehet korlátlanul érvényes a valóságra, és éppen ezért nem gyõztek csodálkozni azon, hogy mégis milyen megdöbbentõ mértékben mûködik.
"Eleve azt kimondani, hogy a fény a leggyorsabban terjedõ valami, eleve nagy bátorság volt. "
Éppenséggel NEM eleve ezzel indítottak. A relativitáselméletnek nagyon komoly kísérleti és elméleti elõzményei voltak. Einstein csupán összefoglalta mindezeket azzal, hogy a tömegektõl távoli fénysebesség határsebesség voltát állította (az ismert fizikai kölcsönhatásokra nézve). És bár ez egy olyan axióma, amit elvileg igen könnyen lehetne cáfolni, az istennek sem sikerült a mai napig bezárólag (:-).
De IoIa: a félvezetõk mûködése, úgy tudom nem írható le jól a kvantumfizika nélkül.
Így igaz!
"Nézd, én villamosmérnök vagyok. Nem véletlenül írtam. Az elektromos-mágneses jelenségek kvantumfizika nélkül is leírhatók. És most nem kell jönni az alagút-effektussal..."
A többségük igen. De pl. a pn átmenetek jelenségei csak hibásan (lásd pl. kvantum statisztikák, stb.).
"Nobel díjat csak akadémikus kaphat, legalábbis annak idején ezt mondták az MTA-n... "
Ez bizonyos értelemben igaz. Ugyanis a Nobel-díj elnyeréséhez nem elegendõ a "Nobel-díjas" tudományos eredmény, hanem azt is elvárják, hogy az illetõ a tudományos közösségre is megfelelõ hatást gyakoroljon.
"csak azt gondolom, hogy aki be tudja bizonyítani, hogy a relativitás-elmélet hülyeség, annak is jár egy."
Minthogy a relativitáselmélet remekül mûködik az élet számos területén, azt bizonyosan nem lehet bebizonyítani róla, hogy "hülyeség" lenne. Azt viszont igen, hogy "legfeljebb eddig és erre" terjed az érvényessége. Ez is megérdemeli a Nobel-díjat (de mint írtam, más feltételek is vannak).
"És hamarosan szén nanocsövek is igen sok otthonban lesznek (az ezeket használó újfajta TV-k lassan felváltják a régi CRT-ket, és több más hétköznapi alkalmazásuk is lesz),"
A szén nanocsövek valóban hamar ott lehetnek a háztartásokban, pl. mint rendkívül nagy szakítószilárdságú szerkezeti anyagok, de mint elektronikai elemeknek a gyakorlati alkalmazásuk még odébb van. A CRT-ket, LCD-ket, LED-es kijelzõket esetleg felváltani képes kijelzõ eszközök inkább a fotonikus kristályok lehetnek (valószínûleg erre gondoltál). Ezek interferometrikus úton állítják elõ a megfelelõ színt, a rájuk vetülõ fénybõl. (De errõl sem biztos, hogy befutó lenne.)
Ez mit tud? Érdekelnek az ilyen fejlesztések.
Van egy linked?