• LowEnd
    #143
    Tudományos szempontból lehet bármit vizsgálni. Lehet hipotézist, emlméletet felállítani. Elfogadottá azonban csak akkor válik, ha többet magyaráz, meg, vagy a korábban megmyagyarázott jelenségek értelmezését egyszerűbben teszi. (Ezt a gondolkodásmódot hívják Ockham borotvájának (a felesleges sallangot vágja le az elméletekről))

    Igy hát ha van egy szellem, amit csak te látsz, és az esetek felében hazudik neked pl a fej vagy írás játék kimenetelével kapcsolatban, akkor pont a statisztikai átlagot hozod, a tudósok a legvalószínűbb magyarázatot (mármint azt, hogy agylágyulásod van) fogják elfogadni. Persze nem zárják ki a szellemeket sem, hiszen az nem bizonyítható hogy nincsenek, ezért ezzel kapcsolatban úgy fognak nyilatkozni hogy "roppant valószínűtlen".

    Szóval ha nem akarsz bekerülni a vigyorgóba, ahol életed végéig kosarat fonhatsz, ne nagyon mondogasd, hogy olyant látsz, amit senki más nem képes, mert például az UFO-k kisérleteztek rajtad, vagy megtaláltad a fejedben Abdul al Hazred elveszett szellemidéző könyvét :-)