-
bgabor #3589 Nézd, szerintem te egy alapvető dolgot nem értesz itt.
Egy ilyen játéknál teljesen más a single és a multi. Sőt, továbbmegyek, teljesen más a haverokkal vagy LANon való multizás, mint az online multi.
Ha haverokkal játszotok, van idő építkezni, fejlődni, kiválasztani mivel akarsz támadni, azt felfejleszteni stb. Egy jó ideig még AI ellenfél ellen játszva is izgalmas. Ugyanez a single.
Namost az online multi teljesen más, az nem erről szól.
Az online multiban általában elég profi emberkék(értsd: évek óta nyomják) ütköztetnek taktikákat egymással. Ezeknek a taktikáknak szép hátterük van, egész weboldalak foglalkoznak vele, például hogy hogyan lehet egy Pioneer rusht megindítani.(Ez volt az a taktika, amivel téged legyaktak) Az ellenfélnek pedig tudnia kell az ellentaktikát erre a taktikára, vagy elbukik. Például ha te amcsi vagy, az ellenfél meg wermacht, neked korán fel kell tudni ismerni ha az ellen a Puma taktikát alkalmazza, tehát nagyon korán sok Pumával letámad. Ekkor te vagy időben felismered a helyzetet és beveted az ellentaktikát(esetünkben páncéltörő ütegek), vagy elbuksz. Olyan ez, mint a profi sakk. Az online multi erről szól. (Már a 10 évvel ezelőtti Starcraftban is erről szólt)
Szóval nem csalás ez, csak gyökeresen más mentalitás, mint amihez a haverokkal multizó emberke szokott. Az én véleményem az, hogy ez az egész online multinál tapasztalható hozzáállás éppen a játék lényegét öli meg. Én egyébként pont ezért nem játszom soha online multit.
Néha játszom egy jót öcsémmel LAN-on AI ellenfelek ellen, illetve skirmishben 1v1 expert AI ellen, de eszembe nem jutna soha abba a taktikázós villámgyors online mészárszékben résztvenni. Nyilván annak is megvan a szépsége, csak én nem látom. De én nem is szeretném megismerni.
Szóval el kell fogadnod, hogy az online multi erről szól. Ezekután vagy játszol a haverokkal, esetleg singleben, vagy pedig elkezded megtanulni, hogyan kell online játszani. Profik játékának visszajátszását nézegetve, és sokat gyakorolva, és az online etikettet betartva(még csak véletlenül se nyomjál itt ALT+F4-eket, ha vesztésre állsz, mivel a sakkban se borítja rá az ember a táblát az ellenfelére, ha vesztésre áll. Ez elég gyáva és megvetendő magatartás). Aztán ha mindez megvan, és sokat játszol, akkor talán egyszer még sikeres is leszel benne.