Hivatalos forum Oktató videók Kép feltöltése JoeDestroy_cucc Oktató vid_HU L_Viper cucc BMS manual_HU 80's Mod HT kisokos BMS Wiki Falcon4exe
-
Kevesen vannak, de látszik, hogy még lelkesek. A fórum él, és a főbb ismert arcok a mai napig aktívak. Ez egy nagyon jó dolog. Az U3-nál is mondták, hogy több dátumot is elcsúsztattak, tehát valamilyen ütemterv itt is van. Az másik dolog, hogy nem tudták tartani
. De ha évekre lennének a 4.37-től, akkor nem így kommunikálnák.
A modulok alatt azt a belső szerkezetet értem, ami elkülöníti a grafikai engine-t, a hang engine-t, netkódot, UI-t, a térképet, a fizikai modellt, az AI-t, a missionokat, és így tovább. Tök mindegy milyen régi a kód, ez minden programban visszafejthető, enélkül a programozó nem is tudna belenyúlni, különben azt sem tudná, hogy mit ír át. A BMS csapatnak csak a Falcon4-hez nincs forráskódja, de azt nem is változtatják. A BMS forráskódhoz viszont van, különben nem is tudnának átírni benne semmit (jogi dolgaik itt ne kavarjanak be, jogilag a BMS egy nagy katyvasz, mert annyian és annyit tettek már bele az évek során, de a kód szerkezete ettől még nem lesz katyvasz).
Amivel a programozók manapság dolgoznak azok a segédprogramok már nagyon precízen tudják követni a változásokat, melyik programrész (modul) hol van a kódban, ki és mit írt bele, ki és mit cserélt ki, erre nagyon modern és jó programok vannak már, ami független attól, hogy a benne kezelt kód mikori. Mi is a clodhoz olyat használunk, ami a source kód megkapása napjáig másodpercre pontosan vissza tudja keresni, hogy TFS-ből ki mikor melyik programsorban (!) mit írt át. Van egy master verzió egy jól elrejtett belsős szerveren, ahova mindenki feltölti a maga munkáját, de ezeknek a feltöltéseknek a kezelése, ütközések, felülírások védelme, elrontott dolgok visszaállítása, minden ezen a programon keresztül történik. Még azt is meg lehet szabni, hogy a teljes programból az egyes programozók mit lássanak, mihez férjenek hozzá. A térkép fejlesztők nem látják az AI-t vagy a fizikai modell kódját, mert nincs dolguk vele. Én pl csak lehívni tudok belőle 3D modelleket, de visszatölteni már csak egy programozó tudja, aki a 3D modellek programozását intézi.
Ugy gondolom, hogy a fentiek miatt csak zugy tudják fejleszteni, hogy mindenki egy azon verzion dolgozik mivel sztem ez nem olyan copy /paste megoldás lehet, hogy mindenki kalapál otthon egy egy verziot és csak kivágják azokat a részeket amit a kiadáskor meg akarnak jeleniteni.
Én meg teljesen biztos vagyok benne, hogy ők sem notepadban programoznak, őszintén, ezt nem is lehetne másképp csinálni, mint az olyan modern programokkal, amikkel mi is dolgozunk. Aki programozni tud, az hidd el, hogy képben van vele, hogy mivel teheti könnyebbé a saját életét.
ÉS főleg ha azt veszuk, hogy valaki irta, hogy talán 1-2 ember kodol a többi más modon tud bedolgozni. igy sztem csak max 2 verzion tudnak dolgozni párhuzamosan, hogy egybetartsák a kodot és igy van egy ami a következő kiadáshoz készitenek és tesztelnek és van egy amit a hosszabbtávu késöbbi kiadásra.
Az igaz, hogy a programozók száma egy programrészen általában kevés, de ennek oka inkább a programozás mint munka (próbálj úgy sakkozni, hogy ketten vagytok egy színnel, és egymás után lépkedtek).
Megint ne a kiadott játék verziószámában gondolkozz, hanem a programban lévő programrészeken. Nálunk is van egy srác, aki csak a VR-t programozza, kettő másik a repülőgépeket és a clod fícsöreit, egy az AI-t, Kettő/három a térképet és a missionokat, van egy aki amolyan mindenes, random dolgokat kalapál, meg egy, aki csak a shaderekbe nyúl bele, de ő inkább csak hobbista. Hogy kinek a munkája melyik kiadott verzióban lesz benne, az csak attól függ, hogy amikor készen van, akkor épp mi lesz a következő verziószám. Nincs olyan szabály, hogy a térkép javításokat csak azután lehet beletenni, ha előtte kiadunk egy patchet az RDF-ről, ami viszont csak a feljavított AI után jöhet. Ilyen nincs. Nem is lehetne így dolgozni.