• VO101Tom
    #52167
    Üdv.

    Ez így, ebben a formában csak az Izraeli F-16-osokon működik (Izrael térképen), és ott is csak a Sufa tudja azt, hogy egy gombnyomásra küldje el az összes bombát (pl GBU-38-assal). A BMS-ben az Izraeli gépek menüje sok dologban eltér, még a Barak és Sufa közt is vannak különbségek (pl a Barak sem tud egyszerre oldani).

    Ott ez úgy működik, hogy felszállás előtt ki kell választani a célokat, adni nekik WPN TGT pontot. Nemtom mennyire szoktad ezt csinálni, felszállás előtt a térképen bármilyen objektumot, vagy akár felderített csapatot kijelölsz (jobb klikk, Recon -al pl), akkor azokat hozzárendelheted waypontokhoz is, és útvonaltól függetlenül könnyen megtalálod őket repülés közben is. Ugyanott, ugyanúgy lehet fegyverekben tárolt célpontokat is megadni, az a WPN TGT gombra klikkelve. Ezután repülés közben a JDAM-ra vonatkozó DED page-en be kell állítani, hogy melyik station melyik TGT pontot támadja. A fegyver memóriájában 99 cél is eltárolható, lehet több mindent megadni, ha valami fontosabb lett, vagy épp már megsemmisült közben, akkor lehet kiválasztani újabbat. Kiválasztod a riple-t, és egyszerre eldobod a bombákat, azok négy különböző célra is elmennek (ha minden oldási távolságon belül van).

    Hagyományosabb F-16 ilyet nem tud (BMS-ben), ott csak azt tudod csinálni, hogy oldasz, gyorsan átváltasz egy másik waypointra, és dobod a következőt. Egy rárepüléssel ki lehet szórni elég sokat, ha közel vannak a célok egymáshoz. SDB-vel is működik ez.

    Ha markpointot csinálsz, akkor azt érdemes tudni, hogy az F-16-os összesen 99 waypointot tud eltárolni, de ezek a következő szerint oszlanak el:
    1-24 hagyományos waypoint, amit a flight plan megad.
    25 Bullseye pozíciója. Ha a waypoint 25-öt átírod, azzal saját bulleye-t is tudsz csinálni. Ez human flightokban lehet érdekes, AI val repkedve ne nyúlj hozzá.
    26-30 saját markpoint. Bármilyen markpointot csinálsz TMS up-al az ide vonatkozó DED lapon, az először a 26-os wayponton rögzül, majd a 27 és így tovább. 30 után a következő markpoint felülírja a 26-ost és újrakezdi a kiosztást.
    31-54 vonalak. Térképen lerakott vonalak végpontok koordinátái ezeken tárolódnak.
    55 nincs előre definiálva.
    56-70 Térképen előre eltárolt légvédelmek pozícióját ezeken tárolja
    71-80 Datalinken kapott waypontokat ezeken tárolja. Ha human flight-tól kapsz bármilyen pozíciót, azt a 71 waypontra teszi rá, következő a 72 és így tovább 80-ig. 80 után újrakezdi a kiosztást.
    81-99 Weapon steerpoint. Ha te jelölsz ki olyan waypointokat, amik célokat jelölnek, azokat nagykönyv szerint ide kellene tenni, de ha a flight plan nem használja ki, akkor az 1-24 közt is pont ugyanolyan jól elférnek.

    Leírásod alapján szerintem ott lesz a hiba, hogy markpoint menüben maradsz, és ott a TMS up-al újabb és újabb markpointokat adsz meg a computernek ahelyett, hogy kilépnél a menüből és hagyományos módon használnád azokat a waypontokat, amiket előtte létrehoztál. Ha nincs előre definiált target waypointod (térképen létrehozva), és TGP-vel repülés közben csinálsz négy markpointot (forrásnak a TGP koordinátát választod ki), akkor utána ki kell lépni a Mark DED lapról, waypointnak megadod a 26-ot (ICP-n a 4-es STPT gomb megnyomása után csak begépeled a 26-os útvonalpontot majd Enter), dobod a bombát amikor oldási zónában vagy, majd egyszerűen megnyomod a "következő waypoint" gombot, látni fogod hogy a TGP azonnal odaugrik, és már oldhatod is a következőt.

    TGP-nél van még egy fontos dolog, a CZ gombot érdemes a markpointok létrehozása után megnyomni. Lehet, hogy nem mozgattad el, de az a biztos, ha a waypoint offset-et reseteled, mert ha a TGP-t elmozgatod bármelyik waypointról, ahova alapból néz, waypoint váltáskor ezt az eltolást megjegyzi. CZ-vel lehet a TGP-t visszahozni az aktív waypont pontos koordinátájára.


    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2021.04.30. 09:44:45