• VO101Tom
    Amikor tavaly nyáron elkezdtem az ürest feltölteni, akkor meg azt tanácsot kaptam, hogy annak semmi értelme, szöszölős.

Nemtom ezt ki tanácsolta, de ha nem tudod fejből a gombkiosztást (mert legjobb esetben is csak az FF gombkiosztására emlékszel halványan), akkor az egyetlen dolog amit ezzel elérsz, hogy mellékapcsolsz és azt sem fogod tudni, hogy mit kapcsoltál ki vagy be. A kabinban lévő dolgok 90%-a simán kattintható egérrel mér évek óta, a BMS cockpit teljesen klikklehető, a rampstart vagy rendszerek beállításait nem fogod HOTAS-ról használni sosem, és billentyűről is kétlem, hogy valaki klaviatúrán keresgélne ha egyszerűen odanézhet és klikkelhet egérrel. Amit mindenképp fel kell konfigolni, az a gázkar és bot gombjai, mert azok nem klikkelhetőek egérrel (kivéve az idle detent kapcsoló). Aminek nem jut hely az X52-őn, azt tedd klaviatúrára, ott az egész üres keyboard, F1-F7, és a QWERTZ gombok kivételével bárhova tehetsz bármit. Ráadásul kezdőként egy komplett bill konfigot megtanulni is sokkal nehezebb, mint odanézni és klikkelni a kabinban, ha valamit kapcsolni akarsz.

Ezt már mondtam, de most is azt mondom, a helyedben én elfelejteném az FF-et és azt, hogy akkor ott milyen billentyű kombinációkat használtál, azt kell megtanulni, hogy melyik műszert hogyan használod, és mit kell rajta látni, melyik kapcsolót kell kapcsolni, és azok hol vannak a kabinban. Ha ezt tudod, akkor a bot és gázkaron kívül rohadt kevés gombra lesz szükséged:
    - Bot és gázkar gombjaira beteszel valamit, ezt nem lehet lespórolni, ha valami nem jut X52-re, akkor azt tedd billentyűzetre.
    - F1-F7 üzemmódok adottak,
    - QWERTZ rádiózás gombjai adottak,
    - a num padot érdemes ICP gomboknak meghagyni, mert úgy nagyon gyorsan használható a teljes ICP (nyilakat DCS gombnak használod, nem a radar kurzornak, azt HOTAS-ra kell tenni, hogy dogfight közben is használhasd), plusz waypoint next és previousnak is tegyél be billentyűt, mert sokat használod azt is. Ami a listában a DCS gomb alatt listáz, azok maradhatnak csak klikkelősnek. Ez egyébként a defaultban is jó.
    - futó ki/be amit én gombra tettem, mert egérrel klikkelni macerás,
    - Emergency jettison stores van gombra téve, mert ha az kell, akkor nincs idő kabinban klikkelgetni
    - éjjellátó ki/bekapcsot kell még gombra tenni (night vision), mert az nem klikkelhető a kabinban
    - Visor ki és bekapcs is kell billentyűre, mert az sem klikkelhető kabinban,
    - Pilóta modell ki és bekapcs van még klaviatúrán, mert az sem klikkelhető a kabinban
    - Robotpilóta kapcsolókat kell könnyen elérhető helyre tenni, nekem az HTOAS-ra került
    - FLCS manual switch van billentyűzeten, mert azt is gyorsan el kell érni, ha esetleg kell, de ha ésszel repülsz az kb soha nem fog kelleni

Ami ezen felül nekem be van rakva, az a nézetváltások, ingame chat gombja, és a campaign quick save.
    És ennyi.

Ezt begépelni 2x annyi ideig tartott, mint nulláról beállítani mindent.